Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi sustav

Zmajlović: Naplata odvoza otpada ubuduće po volumenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je u Čakovcu da će se ubuduće u cijeloj zemlji odvoz otpada naplaćivati po volumenu i broju odvoza kanti, a ne po kvadraturi stambenoga ili poslovnog prostora.

Zmajlović je pohvalio sustav odvoza otpada, koji se naplaćuje po volumenu i broju odvoza kanti, koji se više godina provodi u Čakovcu i nekim općinama u Međimurju, dodajući kako može poslužiti kao ogledan primjer cijeloj Hrvatskoj.

"U Čakovcu je u praksi naglašeno ono što će biti nužno definirano i u budućim zakonskim rješenjima", izjavio je novinarima ministar zaštite okoliša i prirode. Dodao je kako će u provedbenim aktima "eksplicitno biti definiran" način na koji će se određivati cijena odvoza komunalnog otpada, i to po volumenu, a ne kao dosad po kvadraturi.

"Po njegovim riječima, na zaštitu okoliša često se gleda kao na prepreku u razvoju, a moj je cilj to primijeniti. Očuvanje prirode treba koristiti kao polugu u razvoju", poručio je Zmajlović.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ježdovec - 3 Donosi Provjereno Uhodan posao! Uzmu novac, a stotine kamiona otpada bace na državno zemljište: "Zavezat ću te i vući ću te po ovom blatu!" Ivica Puljak, gradonačelnik Splita - 3 Građani protiv pretovara Eskalirali problemi s otpadom u Splitu, Puljak: "Najveći problem su sindikati koji izgleda nagovaraju radnike Čistoće da idu u štrajk"

>> Zmajlović: Do 2018. integrirani sustav gospodarenja otpadom

Ministar je obišao i gradilište 900.000 kuna vrijednoga reciklažnog dvorišta u blizini čakovečkoga groblja, a tom je prilikom istaknuo da je to još jedan "pionirski primjer Međimuraca na području zaštite okoliša". Gradsko komunalno poduzeće ČAKOM počelo je graditi reciklažno dvorište u koje će građani moći besplatno dovesti i odložiti dvadesetak vrsta otpada.

U sklopu boravka u Međimurju Zmajlović je u preuređenoj staroj kuriji u Križovcu otvorio Centar za posjetitelje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije.

U obnovu je u sklopu projekta integracije u EU Natura 2000 uloženo 1,8 milijuna kuna koje je Ministarstvo zaštite okoliša osiguralo uz pomoć zajma Svjetske banke. Ministar je rekao kako je potrebno pripremiti što više kvalitetnih projekata za koje se može dobiti novac iz fondova EU-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene