Draganu Vasiljkoviću nitko nije mogao stati na kraj. S takozvanim je „Knindžama" harao cijelim kninskim područjem.


Bili smo u staroj i zloglasnoj kninskoj bolnici i razgovarali s Veliborom Bračićem koji je s ostalima bio zatočen, mučen i zlostavljan. Izvrgnut iživljavanju, kapetana Dragana gledao je oči u oči.

Vezani članci Novi sjaj kninske tvrđave - 3 Legendarnu hrvatsku tvrđavu uskoro čeka velika obnova: Iznos je basnoslovan - "Trebalo bi nam vjerojatno 100 godina da ovo napravimo" Ilustracija Policija iznijela detalje incidenta kod Knina: Nakon svađe u prometu došlo do sukoba, sudjelovao i policajac van službe, jedna osoba teže ozlijeđena

'Onda on kaže: „Ako ga već tučete, onda se to radi ovako!'' Onda me udario s nogom i onim vojničkim čizmama u lice, tako da sam pao dolje', počinje svoja prisjećanja na to razdoblje. Uključujući i zatvor na kninskoj tvrđavi, Velibor je preživio tri mjeseca zatočeništva.

'24 sata maltretiranja, od batina, udaraca kundakom, šakama', prisjeća se Velibor u nastavku.

OSJETLJIVA SITUACIJA Kapetan Dragan bit će sam, daleko od ostalih zatvorenika

Iza zatvorskih vrata postrojbe pod zapovijedi kapetana Dragana izvršavana su mučenja, psihička i fizička zlostavljanja i izgladnjivanja nad zatvorenim civilima, policajcima i vojnicima. Nakon tamnice na kninskoj tvrđavi zatvorenici su dovezeni u prostore stare kninske bolnice, a male bolničke sobe pretvorene su u ćelije gdje ih je bilo po 15.

 Draganu Vasiljkoviću nitko nije mogao stati na kraj. S takozvanim je „Knindžama" harao cijelim kninskim područjem.

'Bio je velik i u Benkovcu, na svim područjima takozvane Srpske Krajine zato što je iza njega stajao Beograd', rekao nam je predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Knin Tomislav Čolak.

Stiže li napokon pravedna kazna?

Strašne zločine pamti i Bruška. Sa suzama se strahota prisjetila i Jeka Marinović, koja je izgubila najužu obitelj.

'Znala sam ja njega, ja sam ovdje bila jadna. Sinko, oni su nas mučki pobili, sve ono što su pobili', rekla nam je gospođa Jeka. Žrtve traže pravedan proces i kaznu.

'Ja bi volio da ga zatvore gore gdje je on nas zatvorio, gdje smo bi bili i da mu se daje hrane onoliko koliko je on nama davao', zaključuje bivši zatvorenik Velibor.

'Dosmrtnu! Što je radio narodu...', složila bi se s njim i Jeka. Dvadeset i četiri godine poslije zločina, pitanje spore pravde napokon bi moglo biti zatvoreno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju