Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

ŽEVRNJA SE ISKLJUČIO IZ UTRKE

"Povlačim se da ne bih nanio štetu HDZ-u pred lokalne izbore"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zlatko Ževrnja neće biti HDZ-ov kandidat za župana Splitsko-dalmatinske županije na predstojećim lokalnim izborima.

Zlatko Ževrnja povlači se iz utrke za splitsko-dalmatinskog župana. "Ne osjećam osobnu odgovornost po tom pitanju, ali zbog medijske slike i percepcije u javnosti mislim da je ovo moralni i politički čin kako ne bi nanio štetu HDZ-u pred lokalne izbore. Stoga sam podnio neopozivu ostavku na kandidaturu za splitsko-dalmatinskog župana", kazao je Ževrnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavio DIP Koliko političari poštivaju zakonska pravila u financiranju kampanja Slika nije dostupna SDP izgubio gradsko vijeće Rijeke Obersnel za Dnevnik Nove TV: ''Gotovo svi ujedinili su se protiv SDP-ove koalicije i mene''

Naime, zbog priče s plažom Zlatni rat i natječaja u kojem su povrijeđena tri zakona kako bi jedna zagrebačka tvrtka dobila koncesiju na tu svjetski poznatu plažu, premijer Andrej Plenković je od Ževrnje zatražio da odstupi.

"To je najjača županija kada je riječ o snazi HDZ-a. Mi smo ekstenzivno razgovarali jučer. Županu Ževrnji je žao za ovo što se dogodilo. Nije bio svjestan posljedica i propusta u proceduri. Ostaje član HDZ-a i kvalitetno je odradio mandat. Svima nam je žao zbog ove situacije", kazao je Plenković.

Nakon sastanka splitsko dalmatinskog HDZ-a, Zlatko Ževrnja i službeno je potvrdio povlačenje kandidature. Kandidat HDZ-a bit će Blaženko Boban.

Podsjetimo, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture poništilo je jučer natječaj za plažu Zlatni rat zbog niza nepravilnosti i kršenja zakona, što je Ževrnju dovelu u vrlo neugodnu situaciju.

Odluka Ministarstva o poništenju spornog natječaja uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je tvrtka Sport B objavila da će odustati od koncesije ako se nastavi medijski i politički pritisak, što se u javnosti shvatilo kao pokušaj spašavanja Zlatka Ževrnje. No, onda je prema pisanju Jutarnjeg lista stigla i odluka ministra Olega Butkovića o poništenju natječaja.

HDZ-ov župan tvrdi da je odluku o natječaju jednoglasno 17. veljače donijela Županijska skupština, pa i uz glasove SDP-ovaca, te da nije mogao raspisivati natječaj poslije izbora jer bi ga onda, kaže, DORH pitao zašto ne pokrene taj postupak s obzirom na to da je još prošlo ljeto istekla koncesija, a napokon je riješeno i pitanje pomorskog dobra.

HDZ-ovci na terenu u ovoj županiji žale se da ih posljednjih dana građani u kampanji napadaju zbog Zlatnog rata, kao i zbog toga što na taj način pokazuje odlučnost da se obračuna s kadrovima bliskim bivšem šefu Tomislavu Karamarku i aktualnom zamjeniku Milijanu Brkiću, s kojim se i povezuje tvrtka kojoj je dodijeljena koncesija.

Najveće šanse kao pričuvni kandidat navodno ima bivši gradonačelnik Solina Blaženko Boban.

Situaciju sa Zlatni ratom danas je komentirao i SDP-ovac Arsen Bauk.

''Ja bih podsjetio da je i prije, tamo negdje 2002./2003. oko koncesije na Bolu bilo prosvjeda i župan je odustao od prijedloga. Sada je odustao i premijer i ministarstvo. Ovaj prosvjed podržava i SDP i lokalni HDZ; nema strančarenja", rekao je Bauk te kao uzročnika problema naveo župana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene