Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačni obračun

Zlatko Hasanbegović isključen iz HDZ-a: "Ne znam tko je to donio tu odluku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zlatko Hasanbegović,član Predsjedništva HDZ-a, isključen je iz stranke nakon što se kandidirao na izborima u Zagrebu na listi nezavisne Brune Esih.

Iz HDZ-a su poslali obavijest o prestanku članstva u Hrvatskoj demokratskoj zajednici Zlatku Hasanbegoviću, dosadašnjem članu Predsjedništva stranke.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Preminuo Ivo Jelić Ivo Jelić Preminuo bivši saborski zastupnik i prvi predsjednik HDZ-a u Dubrovniku

"Uvidom u objavljenu Pravovaljanu kandidacijsku listu za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba, utvrđeno je da se dosadašnji član Predsjedništva HDZ-a dr. sc. Zlatko Hasanbegović kandidirao na drugom mjestu liste grupe birača, čija je nositeljica Bruna Esih.

Time mu je, u skladu s člankom 13. stavak 1. podstavak d) Statuta HDZ-a, prestalo članstvo u HDZ-u. Statut jasno propisuje da članstvo u HDZ-u ,,prestaje kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke''.

Obavijest o prestanku članstva danas je upućena i bivšem članu Zlatku Hasanbegoviću", priopćili su iz HDZ-a. 

Hasanbegović je nakon isključivanja izjavio je da nije dobio uputu o pravnom lijeku niti je upoznat s time koje je stranačko tijelo donijelo tu odluku.

"Dobio sam odluku koju je potpisao zamjenik glavnog tajnika stranke, bez upute o pravnom lijeku, sada je pitanje za pravne stručnjake kako teče procedura za isključenje i tko je donio tu odluku“, rekao je Hini Hasanbegović, koji je ranije, dok je objašnjavao zašto se kandidirao na listi Brune Esih, oštro kritizirao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i dio vodstva stranke.

Hasanbegović postavlja pitanje koje je stranačko tijelo donijelo odluku koja, dodao je, nije napisana u formi odluke nego obavijesti, bez navođenja tijela koje ju je donijelo.

"Podrška HDZ-u ne ovisi o formalnom statusu"

Upitan hoće li i dalje podupirati HDZ u Hrvatskom saboru, Hasanbegović je rekao da podrška ne ovisi o njegovu formalnom statusu, odnosno da je za njegovu odluku irelevantan stranački status.

Odluka o tome tko će činiti većinu i pod kojim uvjetima bit će donijeta nakon lokalnih izbora, pa to pitanje sada nije na dnevnom redu, rekao je Hasanbegović istaknuvši kako u svojim postupcima nije bio vođen statutarnim kalkulacijama već savješću i političkim uvjerenjem.

Zlatko Hasanbegović danas je održao konferenciju za medije na kojoj se obrušio na Andreja Plenkovića i njegove suradnike.

Predsjedništvo HDZ-a sastaje se u 17 sati

Za 17 sati, doznaje Nova TV, sazvano je Predsjedništvo stranke. A tijekom dana gužva je i na Markovom trgu. Novinari su snimili Vladimira Šeksa i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića kako ulaze u vladu.

Upitan je li iznenađen Hasanbegovićevom konferencijom za novinare, Šeks je u svom stilu odgovorio: "Ništa nas ne smije iznenaditi".

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ustvrdio je da se Hasanbegović sam izbacio iz HDZ-a priklanjanjem listi Brune Esih.

"Gospodin Hasanbegović sam je odlučio istupiti iz stranke, kandidiranjem na nezavisnoj listi Brune Esih. Dakle, o tome nema priče. Mi ćemo na stranačkim tijelima, budući da je član središnjeg tijela stranke, samo konstatirati tu situaciju i to je to", izjavio je Brkić novinarima ispred Banskih dvora.

Dodao je kako mu je "osobno žao što je došlo do toga, ali Hasanbegović, kao i svi drugi, ima pravo na svoj put i svoj odabir". Sretno mu bilo, ali HDZ ide dalje, istaknuo je Brkić.

Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, na pitanje je li nezadovoljan stanjem u stranci, kaže kako će se moći očitovati kada pogleda što je sve Hasanbegović rekao. (N.C./Hina)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene