Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović je nakon izjave koju je dao za javnost izbjegao većinu novinarska pitanja. Međutim, novinari su mu pitanja pokušali postaviti nakon izlaska iz Vlade.


Po izlasku iz Vlade novinari su pokušali dobiti još koje pojašnjenje od ministra Zlatka Hasanbegovića budući da nakon svog obraćanja nije odgovarao na pitanja novinara.

Vezani članci Slika nije dostupna Hasanbegović se obratio javnosti: 'Savjest mi je čista' Slika nije dostupna FOTOGRAFIJA UZDRMALA JAVNOST Ministar Hasanbegović pozirao s ustaškom kapom?

Rekao je kako nikada nije bio član HOS-a te da njegovo pojavljivanje u spornom časopisu ne podrazumijeva i članstvo u HOS-u, 'niti da je do toga došlo njegovom voljom'.

Na pitanje o tekstu u časopisu 'Nezavisna Država Hrvatska', koji je potpisan njegovim imenom, a u kojem se ustaše naziva 'herojima i šehidima', Hasanbegović je kazao kako se u tom slučaju ne radi o autorskom tekstu, ali nije rekao o kakvom tekstu se radi. 'Pročitajte tekst u cijelosti', rekao je ministar Hasanbegović i dodao da se slobodno mogu prelistati sva izdanja spomenutog časopisa.

Međutim, reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović, danas je ušla u arhiv NSK gdje je pronašla upravo gore spomenuti tekst objavljen u časopisu Nezavisna Država Hrvatska.

U tekstu koji se tiče tadašnje situacije u Bosni i Hercegovini, a koji je potpisan imenom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, stoji sljedeće:

'Ta i takova apokaliptična stvarnost konačni je rezultat diabolične politike onoga i onih koji u svome beskrajnom cinizmu rekoše da su baštinici Starčevićeve političke, narodne i državno-pravne misli, onih koji u svojoj paklenoj nakani nisu prezali ni od zlorabljenja časnih simbola i imena ustaških heroja čije se mučeničke i šehidske kosti sada prevrću u zemlji od jada i stida...'

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju