Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zlatko Hasanbegović nastavlja svoj rad u Saboru.


U prostorijama HDZ-a Zlatko Hasanbegović komentirao je svoju nasljednicu u ministarstvu kulture.

Vezani članci Siniša Varga (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Mnogi kao da su samo u prolazu: U ovom sazivu Sabora vlada prava najezda transfera, a politički se dres najlakše skida Premijer Andrej Plenković na Hvaru (Foto: Dnevnik.hr) Pogledajte kako se pokušao izvući: Plenković kritizirao Predsjednicu zbog poteza koji je i sam povukao

''Poznato je što su o tome mislili i misle pristaše i birači HDZ-a. Tko je i što je uvažena gospođa Obuljen je također poznato, kojim krugovima pripada je također poznato'', rekao je i dodao kako je jedina nepoznanica bio konačni odabir Andreja Plenkovića. Kaže da je izbor objavljen i da ga on prihvaća.

Dodao je kako je on izabrani zastupnik u Saboru i da će nastaviti s političkim djelovanjem.

Nakon odlaska Hasanbegovića iz HDZ-a ispred sjedišta stranke došli su saborski zastupnik Željko Glasnović i Zorica Gregurić koji su izrazilio nezadovoljstvo izborom za novu ministricu kulture. Gregurić je rekla da poziva sve saborske zastupnike da taj izbor ne podrže, posebice hrvatske branitelje.

No, Andrej Plenković čvrsto stoji iza svoje odluke.

''Želio bih još jednom ponoviti kakav je pravni okvir. Mandatar dobiva povjerenje Predsjednice RH i na temelju Ustava predlaže članove buduće Vlade. Nikakav pritisak ni u vezi nje ni bilo koje druge osobe koja je predložena za sastav Vlade ja nisam doživio na nekakav poseban način. Smatram da je dr. Obuljen vrlo kompetentna i vrlo stručna u području kulturne politike. To je dokazala svojom dosadašnjom karijerom, kao državna tajnica i kao pomoćnica ministra i šefica kabineta u nizu HDZ-ovih Vlada proteklih godina. Mi se znamo preko 20 godina i želio bih da se javi vrlo jasna distinkcija između njezinih kompetencija, njezinih stručnosti, njezine političke orijentacije i onoga što u zadnje vrijeme čujemo glede poslovanja HAVC-a. Dapače, očekujem od nje da jedna od njezinih prvih zadaća bude vrlo temeljita analiza poslovanja HAVC-a i naravno, ukoliko se tu pokažu bilo kakve nepravilnosti, da kao nadležna ministrica kulture u tom pogledu reagira'', kazao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj je vrhu stranke predstavio svoj tim.

Dodao je i kako ne očekuje nikakve ''potrese'' zbog Hasanbegovića.

''Kolega Hasanbegović je član Predsjedništva stranke, bio je ministar... On nije jedini ministar HDZ-a koji se našao u jednom vrlo specifičnom i delikatnom kontekstu. Dakle, svi oni kolegice i kolege koji su započeli rad kao članovi još uvijek aktualne Vlade RH, zbog političkih okolnosti nisu završili započeti posao. Hasanbegović je bio ministar kulture, izabran je u Hrvatski sabor. Bit će dio našeg Kluba zastupnika, naći ćemo mu najkompetentnije mjesto".