Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podignut kredit

Zlatar: Račun grada uskoro će biti deblokiran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogovoreno reprogramiranje dugoročnog kredita, grad se spašava nakon financijskog potopa u svibnju prošle godine

Nakon gotovo jednoipolgodišnje blokade računa i problema s neisplatom plaća zaposlenicima, došao je kraj financijskim teškoćama u Zlataru, potvrdio je u utorak zlatarski gradonačelnik dr. Miroslav Kopjar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nagodili se sa USKOK-om Zlatar: Đurekovi suoptuženici priznali krivnju Slika nije dostupna USKOK objavio Optužnica protiv bivšega gradonačelnika Zlatara i još sedam osoba

'S Hypo bankom dogovoreno je reprogramiranje dugoročnog kredita, a s našim najvećim vjerovnicima postignut sporazum da nas neće blokirati u roku od dvije godine, u kojem ćemo razdoblju Banci plaćati samo kamate kako bismo konačno mogli normalno funkcionirati nakon financijskog potopa koji nas je zadesio nakon preuzimanja vlasti u svibnju prošle godine. Sada je samo pitanje dana kada će deblokadu provesti i Zagrebačka banka u kojoj imamo otvoreni račun', rekao je Kopjar.

>> Zlatar: Zaposleni u Gradskoj upravi nakon 8 mjeseci dobili plaću

Blokirala ih Hypo banka

Račun grada u Zagrebačkoj banci blokirala je Hypo banka jer grad nije mogao otplaćivati kredit. Nakon što je Vlada RH lani u prosincu Zlataru doznačila 1,5 milijuna kuna, Grad je nakratko bio deblokiran i zaposlenici su primili zaostale plaće. S dobavljačima je grad postigao dogovor o odgodi ovrhe, a račun je ponovno bio blokiran jer su se dogovori o reprogramiranju s Hypo bankom odužili, kamate narasle i grad ponovno nije mogao servisirati dug.

Kopjar: 'Kredit ćemo otplatiti do 2022.'

'Vjerujem da ćemo se nakon dvije godine financijski konsolidirati i onda početi otplaćivati glavnicu kredita prema Hypo banci teškog 1,7 milijuna eura, koji bi trebali otplatiti do 2022. U međuvremenu ćemo prema mogućnostima riješavati i dugovanja prema dobavljačima, koja su trenutno oko 10 milijuna kuna', kazao je Kopjar.

Među dobavljačima kojima grad duguje je građevinsko poduzeće Konstruktor Zlatar, Zagorski vodovod, Elektra i još neka komunalna poduzeća.

Djelatnici Grada i gradskih ustanova nisu primili četiri plaće, koje bi im trebale biti isplaćene nakon deblokade sljedećih dana. Više nego potrebna sredstva za rad odmah će dobiti i Dječji vrtić 'Uzdanica', čije je poslovanje prošlih mjeseci bilo ugroženo jer je glavni sufinancijer, uz roditelje, Grad.

Bivši gradonačelnik pod istragom zbog malverzacija

Nova koalicijska vlast HDZ – HSS grad je u svibnju 2009. zatekla u velikim dugovima. Dobavljači su s milijunskim zadužnicama 'sjeli' na račun, a bivši je gradonačelnik Marijan Đurek (HNS), kao i neki poduzetnici, zbog osnovane sumnje za malverzacije potkraj prošle godine na dva mjeseca završio u istražnome zatvoru. Đurek je sada na slobodi a istraga protiv njega traje i dalje. USKOK istražuje zbog čega su nastali toliki dugovi i zašto se Zlatar prekomjerno zadužio. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene