Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ZJZ u Karlovcu vraćene ovlasti za ispitivanje otpadnih voda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva vratilo je danas ovlasti za ispitivanje otpadnih i površinskih voda, potvrdio je ravnatelj toga zavoda Boško Milanković.

Glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić je rekao da je ovlast za ispitivanje otpadnih i površinskih voda vraćena Zavodu, tj. Službi za zdravstvenu ekologiju jer je svoje akte uskladio sa Zakonom o vodama, što znači da će ubuduće mjerodavnim institucijama morati prijavljivati svaki ekološki incident.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Slika nije dostupna Zbog obilnih kiša Zbog zamućenih izvora voda u Dubrovniku nije za piće

Pavić pojašnjava da su u nadzoru provedenom u ožujku utvrđene nepravilnosti u smislu povrede Zakona o vodama prema kojemu je "svaka osoba koja primijeti da je došlo do zagađenja voda dužna o tome izvijestiti najbližu policijsku upravu".

Tijekom istrage protiv Karlovačke pivovare zbog stradavanja Zdravka Martinovića utvrđeno je da je laboratorij, a nevezano s tim nesretnim događajem, u deset od ukupno 18 redovito provedenih nadzora izvijestio Pivovaru o višestrukim prekoračenjima "maksimalne dopuštene vrijednosti kemijske potrošnje kisika (KPK) i biološke potrošnje kisika (BPK)", ali ne i policiju.

Nakon gubitka ovlasti Zavod je javno istupao s obrazloženjima da se taj dio Zakona o vodama ne odnosi na ovlasti laboratorija, "već na građane", te da "niti jedan ovlašteni laboratorij u Hrvatskoj nije protumačio Zakon na taj način, već da su, po ISO standardu 17025 i EU normi 45001, obvezani na tajnost podataka. Laboratorij je do ožujka svoje rezultate o onečiščenju dostavljao samo Karlovačkoj pivovari kao
naručitelju, smatrajući kako je dovoljno što je ona dužna redovito o nalazima izvještavati Hrvatske vode.

Na pitanje hoće li Zavod biti i sankcioniran zbog takve prakse
suprotne Zakonu o vodama, Pavić je rekao da je sva dokumentacija na Državnom odvjetništvo, te će ono odlučiti postoji li u postupanju karlovačkog Zavoda i kaznena odgovornost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene