Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 10 minuta 140 uboda

VIDEO: Tko su osječki brojači uboda komaraca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za koliko novca biste pristali da vas komarci bodu cijeli dan. Za prosječnu hrvatsku plaću? Iako ne zvuči primamljivo, djelatnici osječkog zavoda za javno zdravstvo rade upravo to - na vlastitoj koži broje ubode komaraca.

Mali grm puno krvopija. Tko bi izbrojao sve komarce? No, Monika Klepac i Vedran Bertić iz Zavoda za javno zdravstvo, upravo se time bave. Oni su brojači komaraca. Posao je, kaže Vedran, vrlo jednostavan. 'Kad vam komarac sleti na ruku i ako se zadrži nekoliko sekundi, samo ga s aspiratorom usišete', rekao je Vedran Beratić. Jedan po jedan, i u 15 minuta 'bodljikavoga' posla nakupi ih se podosta. 'U Tvrđavici sam u deset minuta izbrojala 140 uboda. U deset minuta, čak nisam izdržala ni 15, jer je bilo nesnošljivo', ispričala je Monika Klepac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Slika nije dostupna Prenose ga komarci Sve što morate znati o zika virusu

Znak za završni obračun

Brojanje uboda važan je posao. Kada 'pikaju' više od 15 puta u 15 minuta znak je to da je vrijeme za završni obračun.  Postoji jedna šala, da kada vidite čovjeka da bjesomučno maše rukama po ulici, znate da, ili je lud, ili je iz Osijeka. No, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo nemaju tu privilegiju. Upravo suprotno, moraju biti mirni i čekati da ih komarac ubode.

Svaki ubod vrijedno zapisuju, baš kao i vrstu komaraca u svojim klopkama. Ubode na tijelu gotovo i ne primjećuju. 'Nanesem poslije samo neku kremu koja hladi, čisto da smanji iritaciju koju izaziva ubod', kaže Monika. A žrtvuju se, kažu u šali, da bi građanima bilo lakše. Uz Moniku i Vedrana na ovom nimalo ugodnom zadatku, radi još osmero ljudi. Žrtva vrijedna zahvalnosti svakog građanina Osijeka.

Biste li pristali biti brojači uboda komarca?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene