Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grozno

HRVATSKI APSURD U 21. stoljeću žive bez pitke vode, sanitarnog čvora, trgovina i liječnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teško je i zamisliti kako nekima izgleda život u 21. stoljeću. Stanovnici baranjskih pustara namirnice mogu kupiti tek jednom na tjedan, kada im u selo dođe pokretna trgovina.

Pitku vodu dobivaju u kanistrima, nemaju kupaonicu, niti uređen sanitarni čvor. Najtužnije je, što su unatoč svemu, nerijetko žrtve lopova i prevaranata.

Pročitajte i ovo Jasenovac Policija ga presrela MUP o srpskom ministru koji je pokušao otići u Jasenovac: "Posjet nije mogao biti odobren" Teška situacija u Gazi Izrael neprestano bombardira Trgovine u Gazi ostaju bez kruha i vode: "Ili ubijaju djecu bombama ili izgladnjivanjem"

Bez pitke vode, bez sanitarnog čvora, žive mještani Jasenovca u Baranji. Geronto domaćica Maja Rikert jedini je spas tim ljudima. "Kad imam nekih drugih obveza pa ne dođem odmah ujutro, onda me već čekaju. I vodu i kruh i mlijeko", kaže Rikert iz Udruge žena Izvor.

"Donese nam vode za piti, iz sela što trebam. Nema tu ni trgovine", kaže Ljubica Vučičević, mještanka Jasenovca. Nemaju trgovinu, autobus je znanstvena fantastika, a hitna pomoć rijetko dolazi.

BARANJSKI (K)RAJ Nebo pod kojim se sve teže živi

Liječnik im je udaljen nekoliko kilometara. Za odlazak k njemu plate vozača. Na bolje dane podsjećaju ih tek fotografije, a na životu ih drži zajedništvo.

Nikoga ne diraju, a opet često su na meti prijevara. "Bili su jednom ovdje i izvarali. Nažalost bude policijskih intervencija. Daj ovo, daj ono, dođu kad je penzija", kažu mještani.

Uvjeti života su teški, a mirovine male. "Drva platim, platim struju i TV. Ono što mi ostane ode za kruh, mlijeko", kaže Ana Lončar.

"Navikli su. Njima je uvijek samo daj da imaju krumpira, kruha, luka i onda je dobro", ističe Rikert.

Skromno živi i gospodin Ferenc Lukač. U 15 kvadrata mu se nalazi kuhinja, dnevni boravak i spavaća soba. Kupaonicu nema, a vodu dobije od susjeda. "Operem se i umijem se. Nosim veš na pranje", kaže.

Dobije socijalnu pomoć od osamsto kuna. Za koju kunu dodatno, pomaže susjedima. To su mu najdraži dani kaže, ima društvo, a i toga dana jede, velikom žlicom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene