Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguće je

Život s manjim unosom šećera! Kako održati ovu zdravu naviku bez uskraćivanja omiljene hrane

Život sa smanjenim udjelom šećerom
Život sa smanjenim udjelom šećerom Foto: Getty Images
Kuhinja je mjesto u domu u kojem se lako stječu nezdrave navike. Jedna od opasnosti za zdravlje krije se u šećeru, kojeg svaki čovjek pojede prosječno 11 kilograma u godini. Situacija može biti i znatno drugačija, ali bez uskraćivanja omiljene hrane. Evo kako.

Na početku je važno razjasniti da šećeri u voću nisu isto što i šećeri dodani u namirnice. Zdrav organizam ne bi trebao imati nikakve probleme s optimalnim unosom šećera putem voća, no s konzumiranjem namirnica s obrađenim šećerom mogao bi imati probleme s opasnim posljedicama.

Možda bi najjednostavnije bilo zapamtiti preporuku Svjetske zdravstvene organizacije koja ističe da bi dnevna količina šećera trebala iznositi šest čajnih žličica (najviše 25 grama).

Što se događa s tijelom ako ograničimo unos šećera?

Prva promjena koju ćete osjetiti nakon što smanjite unos dodanih šećera jest višak energije. Šećeri mogu priuštiti kratkotrajni nalet energije, no taj se osjećaj brzo pretvara u umor. Tada se javlja nova želja za slatkim i stvara se začarani krug. Uvođenjem namirnica sa smanjenim udjelom šećera vaš organizam radi i na gubitku kilograma jer bez šećera tijelo više ne može taložiti mast, već se ona topi. Jedna od prednosti koje obožavaju svi oni koji su odlučili konzumirati namirnice sa smanjenim udjelom šećera jest i čišćenje tena te, naravno, dugoročno bolja zdravstvena slika.

Kako održati ovu zdravu naviku bez uskraćivanja omiljene hrane?

Važno je pronaći alternativu. Nitko ne smije tvrditi da se šećer mora u potpunosti prestati konzumirati pa će tako i namirnice sa smanjenim udjelom učiniti svoje. Organizam će biti zdraviji, a nećete se morati odreći slatkih užitaka.

Upravo s tom idejom vodio se SPAR Hrvatska, koji je krenuo od sebe te smanjio udio šećera u vlastitim robnim markama. Kako bi to postigli, nisu koristili umjetne zamjenske šećere, već su pronašli formulu po kojoj je moguće smanjiti šećer u recepturi, bez promjene okusa proizvoda.

Potrošnja proizvoda SPAR vlastitih robnih marki s manjim udjelom šećera samo do kraja ove godine rezultirat će smanjenjem od ukupno 21 tone šećera.

Koje su to namirnice sa smanjenim udjelom šećera?

Svima najdraža pizza u koju za sočnost najčešće dodajemo kečap, uz kečap SPAR Natur Pur može biti nešto zdravija jer uz isti okus sadrži 33 posto manje šećera u odnosu na prije. Oni koji vole misliti na zdravije opcije, mogu uživati u čipsu Oda jabuke SPAR Vital u kojem nema dodanog šećera, proizveden je bez sladila i sadrži samo prirodne šećere iz voća. Na popisu namirnica sa smanjenim udjelom šećera su i senf, cornflakes i mnoštvo drugih proizvoda.

Što je već učinjeno?

Još 2017. godine SPAR Hrvatska smanjio je korištenje šećera za 2,3 tone, a 2018. godine u proizvodima SPAR robnih marki poput S budget, SPAR Natur pur, SPAR Premium i DESPAR ukupna količina šećera smanjena je za čak osam tona. Prošle je godine SPAR promijenio recepture i smanjio količinu šećera za novih 36 artikala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene