Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Da ne povjeruješ

Živi u središtu Šibenika, a ova dvorišna vrata su državna granica?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za pristup vlastitoj kući Šibenčanin Danilo Torić mora pokazati putovnicu ili osobnu iskaznicu, kao i svi koji ga žele posjetiti. Kuća mu se, naime, nalazi u carinskoj zoni luke i vrata njegovog dvorišta su - državna granica.

Želimo doći u kuću Danila Torića u šibenskoj ulici Mandalinskih žrtava. Policija je provjerila podatke, a onda je Danilo Torić morao po nas na carinski prijelaz.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja

'Kako su se ponijeli straža, policija i stražari od luke? - Došli smo na rampu, uzeli su osobne iskaznice i zamolili da pričekamo. - To proživljava svatko tko dođe kod mene u posjetu', priča nam Danilo.

>> Lagumdžija uvjeren da će rješenje za Neum biti pronađeno do ljeta

Kuća mu je u središtu grada, ali u carinskoj zoni luke. Vrata dvorišta samo na prvi pogled izgledaju kao dio njegove kuće - gore je bodljikava žica. 'Niste zatvorili vrata dvorišta, nego ste napravili što?', pitamo ga. 'Zatvorio sam granicu Hrvatske', odgovara Danilo.

Pitali smo ne bi li na državnoj granici trebali biti graničari, carinici... 'Četiri čovjeka. Dva policajca, dva carinika i stražar od luke i to u tri smjene. Sad zamislite kolika je to ušteda u 30 godina', kaže Danilo.

Dogovor je bio da zatvaranjem granice zamijeni osobe u odorama. Ovisno o vlastima, za dolazak vlastitoj kući morao je pokazivati dokumente, a njegovi gosti uvijek. 'Uglavnom smo se dogovarali kroz 31 godinu. Ova godina koja je prošla bila je jako neugodna jer dogovor više nije važio', kaže.

Ovdje je prije Danila i supruge živio njegov otac. '1946. i 1947. su nas nacionalizirali', kaže. Najprije su preseljenje obećavali njegovom ocu, a već desteljećima i njemu. Za dolazak kući i dalje pokazuje dokumente i nekoliko puta na dan zatvara državnu granicu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene