Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brojne osječke obitelji koje žive i rade u Irskoj iskoristile su proljetne školske praznike svoje djece kako bi posjetile u domovini Hrvatskoj obitelj i prijatelje, ali i liječnike. I to kako bi dobili potrebne lijekove.


Ova praksa iseljenih obitelji nije ostala neprimijećena po društvenim mrežama na kojima ljudi komentiraju kako, u vrijeme kad se najavljuje smanjenje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja i poskupljenje dopunskog osiguranja, oni koji zarađuju u drugoj državi, a u Hrvatskoj ne odvajaju ništa za zdravstveni sustav, i dalje imaju sva prava koja proizlaze iz posjedovanja zdravstvene iskaznice HZZO-a koju su svojedobno stekli kao nezaposleni, piše Glas Slavonije.

Vezani članci Zaprašivanje komaraca na osječkim ulicama Osijek krenuo u ofenzivu tešku milijun kuna: Trodnevni udar na komarce sa zemlje i iz zraka, izdano upozorenje građanima Ivana Tojčić ne želi biti invalid (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrabra Ivana (32): Odbila mirovinu, želi raditi, a njezina kći ima samo jednu želju

Upravo to priznaju i oni sami. Naime, u Irskoj nemaju riješeno zdravstveno osiguranje, imaju pravo na europsku zdravstvenu iskaznicu na temelju koje se mogu javiti liječniku u slučaju hitnosti, što vrijedi i za strankce koji rade u Hrvatskoj.

To su potvrdili i u osječkom uredu EURES-a. Naime, savjetnici EURES-a hrvatskim građanima koji odlaze u Irsku savjetuju da ostanu osiguranici HZZO-u sve dok se ne zaposle u Irskoj te im za hitna stanja sugeriraju europsku zdravstvenu iskaznicu.

'Živim u Dublinu već gotovo dvije godine i uvijek kad dođem u Osijek nastojim posjetiti liječnika i zatražiti lijekove koje inače koristim. U Irskoj su ti lijekovi jako skupi, a ondje nemam zdravstveno osiguranje. Znam za slučajeve da su Osječani koristili odmore u Hrvatskoj kako bi išli, primjerice, oftalmologu ili stomatologu, a bez posjeta obiteljskom liječniku u inozemstvo se ne vraćaju', rekao je za Glas Slavonije 27-godišnji Osječanin.

On se, nakon što je odlučio osječki dom zamijeniti irskim, odjavio s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, no time mu nije prestalo vrijediti zdravstveno osiguranje preko HZZO-a iako ne plaća nikakve doprinose RH.

Oni koji u inozemstvu rade 'na crno', u Hrvatskoj nastavljaju koristiti obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, istodobno ne plaćajući doprinose ni hrvatskom, ni zdravstvenom sustavu zemlje u kojoj sada rade.

Iz HZZO-a su objasnili kako u slučaju kad poslodavac u drugoj državi članici Europske unije prijavljuje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje svom nadležnom nositelju zdravstvenog osiguranja, tada se ta osoba mora odjaviti s obveznog zdravstvenog osiguranja u HZZO-u.