Mobilni uređaji treći su uzročnik prometnih nesreća s teškim posljedicama. Uoči Svjetskog dana stradavanja u prometu i završetka kampanje Dan bez mobitela, istraživanja pokazuju da prosječni vozač provede 3 i pol minute na mobitelu tijekom vožnje. Povećao se postotak vozača koji se pak koriste handsfree uređajima, ali povećao se i broj pješaka, koji u prometu, prelazeći ulicu, gledaju u mobitel.

Galerija Mobitel u vožnji Ilustracija Što kaže statistika? - 2 +1 Ilustracija

Prvo istraživanje "Hrvatske udruge menadžera sigurnosti" o navikama i ponašanju sudionika u prometu, vezano uz korištenje mobitela, provedeno je 2017. godine. Tada je 91% vozača u Hrvatskoj priznalo kako telefonira pri vožnji, 33% biciklista pedalira s mobitelom, a polovica ispitanih pješaka koristilo se mobilnim uređajem pri prelasku ulice.

Istraživanje je ponovljeno ove godine, a rezultati pokazuju da je manji broj vozača koji se koristi mobitelom u vožnji, njih 73%, što je smanjenje od 18 postotnih poena. Biciklisti, u usporedbi s 2017., sada se također manje koriste mobitelom u vožnji. Međutim, u ovoj godini, više je pješaka koji se njime koriste dok prelaze zebru, razgovaraju ili tipkaju. I to treba zabrinuti, izvijestio je Peter Pereža u Dnevniku Nove TV.

Vožnja u automobilu, ilustracija Mobitel jedan od najvećih uzročnika prometnih nesreća: "Ljudski život nema rezervnog dijela"

Mobitel u vožnji Što kaže statistika? - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Kazna za vozače iznosi nešto manje od tisuću kuna ili 130 eura, a za bicikliiste iznosi oko 226 kuna ili 30 eura.

Stao ispred skladišta Odlučili su nepropisno parkirati pa postali sprdnja: "Džabe vam knjige kad ste glupi"

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju