Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca rođena u Brazilu s neurološkim oštećenjima, abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom, za što se uzročnikom smatra zika virus koji prenose komarci, pate i od ozbiljnih oštećenja vida i sluha, potvrdili su brazilski liječnici.


Kod polovice od 135 beba, koje su bile na testiranju u rehabilitacijskom centru u Recifeu, utvrđeno je da imaju ozbiljna graničenja vidnog polja te deformirane očne živce i mrežnicu oka dok je kod nekih utvrđena razrokost, izjavili su oftamolozi. Ističu kako je riječ o trajnim oštećenjima s kojima će se djeca morati nositi cijeli život.

Vezani članci Ilustracija Svjetska zdravstvena organizacija objavila dobre vijesti, ali i važno upozorenje: "U nekoliko zemalja virus se ponovno širi" Ilustracija WHO otpustio liječnika zbog teških optužbi: Godinama su ignorirali problem

U Brazilu je od prošle godine rođeno 3.700 novorođenčadi s mikrocefalijom, neurloškim poremećajem zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom. S obzirom da je riječ o događaju bez presedana, stručnjaci tek moraju dokazati stvarnu povezanost sa zika virusom, no sigurni su da će se djece rođena s oštećenjima morati nositi s teškoćama u učenju i oštećenjima motoričkih funkcija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da se virus zika eksplozivno širi te bi mogao zaraziti 4 milijuna ljudi u u Amerikama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju