Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dejan Židan

Slovenski ministar o arbitraži: ''Slučaj teran pokazuje da imamo posla s državom koja djeluje po balkanskim pravilima''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Implementacija arbitražne presude trebala bi biti odgovornost svih država koje su članice schengena'', ustvrdio je slovenski ministar Dejan Židan.

Potpredsjdnik slovenske vlade i ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je u utorak da podržava stajalište svog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da vlada ovog tjedna raspravi o kršenju teritorijalnog suvereniteta Slovenije u Piranskom zaljevu i o tome pismeno obavijesti Europsku komisiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija, slovenske autoceste Policija apelira na svjedoke Autoceste u susjedstvu prepune natpisa: Pogledajte što znače Slika nije dostupna Zagovara dijalog Juncker podržava Sloveniju: "Hrvatska je dragovoljno uglavila taj sporazum"

"Taj prijedlog je izrazito dobronamjeran. Ako netko misli da ćemo odluku Arbitražnog suda o granici s Hrvatskom na moru moći implementirati u međusobnom dogovoru s Hrvatskom, onda je vrlo naivan", kazao je Židan slovenskim novinarima, tijekom sastanka euuropskih ministara poljoprivrede u Bruxellesu, komentirajući političku situaciju, odnose u vladajućoj koaliciji i odnose s Hrvatskom.

"Slovenija će pri implementaciji morati u prvom redu računati na samu sebe i ne nasjedati na obmane o traženju alternativnih rješenja koja ni ne postoje", kazao je Židan, dodavši da podržava Erjavca, predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) zbog njegovih dugogodišnjih diplomatskih i političkih iskustava.

Židan je predsjednik slovenskih socijaldemokrata (SD), treće najveće stranke u koaliciji, a kazao je da se slaže s Erjavcem kako problem granice s Hrvatskom "nije šala" jer je to i vanjska granica schengenskog prostora.

Implementacija arbitražne presude trebala bi biti odgovornost svih država koje su članice schengena, ustvrdio je, dodavši da u dogovaranju s Hrvatskom kao ministar poljoprivrede i sam ima negativna iskustva zbog spora oko vina teran.

''I slučaj teran pokazuje da imamo posla s državom koja djeluje po balkanskim pravilima''

U srijedu bi trebao stupiti na snagu delegirani akt koji je EU prihvatila na prijedlog Europske komisije, no Židan još uvijek smatra da je Komisija u tom slučaju djelovala pristrano i da se Hrvatskoj ne bi trebalo dopustiti da prodaje i proizvodi vino čiji je naziv za svoj kraški teran zaštitila Slovenija, i to prije ulaska Hrvatske u EU.

"Slučaj teran i mnogi drugi slučajevi pokazuju da imamo posla sa susjednom državom koja ne djeluje po načelima vladavine prava koji vrijedi za Europsku uniju, nego po načelima balkanskog sistema", kazao je Židan, a prenose slovenski mediji.

Židan je najavio da će Slovenija do kraja idućeg mjeseca predati tužbu protiv Komisije na Sud EU-a u Luksemburgu zbog toga jer je Komisija dopustila da istarski vinari svoj tradicionalni teran mogu prodavati s naljepnicom "Hrvatska Istra - teran" za koju Židan smatra da može obmanuti potrošače koji će misliti da piju vino iz Slovenije.

Židan je dodao da je njegova ekipa konzultirala pravnike oko mogućnosti da se Slovenija izuzme iz primjene delegiranog akta o teranu, ali da je to po njihovu mišljenju pravno neprovedivo, pa će se od srijede i u Ljubljani moći legalno prodavati hrvatski teran. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene