Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Načekat će se na pozitivne trendove

Žene na burzi: 'Padam sve dublje, osjećam se bezvrijednom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene teže dolaze do posla, a posebno kritično razdoblje je iznad 40. godine. No, tako će još neko vrijeme ostati. Hrvatski zavod za zapošljavanje tek je napravio detaljnu analizu njihovog položaja na tržištu rada.

Verica svakodnevno gleda oglase za posao. Ima 54 godine, 30 godina radnog staža i višu stručnu spremu. Traži bilo što, već mjesecima bez uspjeha. 'Tražim mjesto čistačice i neće me jer sam prestara. Eto', rekla je Verica Nikolić Pavković. 'Padam sve dublje i na kraju mislim da ću završiti u depresiji dubokoj jer se toliko bezvrijednom osjećam', dodala je.

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje je na stotine sličnih sudbina, iako je HZZ još prošle godine započeo projekt iz fondova predpristupne pomoći s ciljem većeg zapošljavanja osjetljivih skupina žena. Riječ je o ženama iznad 40 godina, dugotrajno nezaposlenima, neaktivnim ženama na tržištu rada, Romkinjama i ženama iz ruralnih područja. Analiza je pokazala potrebu za promjenom kreiranja aktivne politike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Natječaji nisu diskriminatorni" HZZ reagirao na našu priču o socijalnoj radnici koju su slali na natječaj, a onda ju odbili: "Mjere nisu pravo, već mogućnost" Projekt Zaželi uspio - Zaposlene brojne žene - 4 Zaželi ide u novu fazu Projekt koji je zaposlio nezapošljive da pomažu onima kojima je najteže: "Tri puta je pao u dvorištu pa ga moram dizati, a operirala sam srce"

Još ćemo čekati pozitivne trendove

'Govori kakve mjere i kakve aktivnosti trebamo planirati za njihovo zapošljavanje u različitim ciklusima gospodarskog rasta', rekla je Ankica Paun Jarallah ravnateljica HZZ-a. Ulaganje u obrazovanje jedna je od smjernica koja bi mogla utjecati na povećanje zapošljavanja. U svibnju je u Hrvatskoj bilo više od 298 tisuća nezaposlenih, na žene se odnosi 53,6, muškarce 46,4 posto. No, pozitivne trendove još ćemo čekati.

'Sad smo imali pad stope BDP-a od 0,9 posto. Ako bi taj rast bio pozitivan do kraja godine, mi tek iduće godine možemo očekivati pozitivne stope u zaposlenosti', rekla je Sanja Crnković Pozaić, stručnjakinja za tržište rada. Svjesna je toga i Verica. 'Vjerojatno nas je teško gurati, vjerojatno nas koji smo prešli 45 godina, jer ni mladi nemaju gdje raditi', rekla je Verica. Tek gospodarski procesi pokrenut će i tržište rada, a time i zapošljavanje žena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene