Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Makarskoj, Imotskom i Sinju više se neće rađati djeca, tamošnja rodilišta su zatvorena! Izazvalo je to veliko nezadovoljstvo stanovnika tih gradova, posebice Sinja, gdje kažu da više neće biti pravih Alkara.


Da, prvo se odluci o zatvaranju suprotstavio voditelj makarskog Doma zdravlja koji je odbio zatvoriti rodilište i dao ostavku. Potom je u Sinju za sutra najavljen prosvjed, a preko interneta se za prosvjed organiziraju i Makarani. Kao razlog zatvaranja ističe se da lokalna rodilišta nemaju salu za operacije, no tako je bilo desetljećima pa su se kompliciraniji porodi obavljali u Splitu, a ostali u manjim rodilištima, naravno ako su to rodilje htjele, a sada više nema izbora. Čak i ako je porod hitan, rodilja mora krenuti prema Splitu. To u idealnim uvjetima znači oko sat vremena vožnje, ali kada ljeti zbog turističke gužve blokiraju prometnice bolje je i ne pomišljati kako će to izgledati.

>> Milinović: Makarsko rodilište nije se uspjelo prilagoditi

U Makarskom rodilištu, lani se rodilo oko 150 djece, a slično je u imotskom i sinjskom rodilištu. No, trudnice i bebe tu više nisu dobrodošle. Nakon 32 godine rada ogorčene babice moraju zatvoriti makarsko rodilište i sve rodilje poslati u Split. I same gube radna mjesta. Na odluci iz Ministarstva velikim slovima piše 'ODMAH'. Razlog zatvaranja jest da lokalna rodilišta nemaju anesteziologa i pravu kiruršku salu.

Žene u panici, a bebe ne čekaju

'Sad su te žene u panici, ja ih moram slati u Split deset dana ranije, one će sad tamo ležati, bit će užasan pritisak na Split', kaže Ivo Visković, ginekolog Doma zdravlja Makarska. Do sada su se samo komplicirani slučajevi slali u Split, ako ustreba operacija. Sada u Split moraju sve rodilje, a treba samo zamisliti ljetne gužve, od Makarske do Splita i ženu u trudovima kako u panici rađa u ambulantom vozilu dok kolone turista trube iza njih, ili još gore, u osobnom vozilu.

Danas je održan hitan sastanak u Domu zdravlja u Splitu. Voditelj ispostave makarskog doma zdravlja nije želio pristati na to i zatvoriti rodilište. Dao je ostavku. 'Žene će rađati u uvjetima hitne pomoći', ustvrdio je Damir Mendeš, voditelj Doma zdravlja Makarska u ostavci. I voditelj sinjskog doma zdravlja kaže Sinj je zgrožen, a Sinjani sutra i prosvjeduju. 'Nećemo imati alkare a baš slavimo 300 godina Alke', kažu Sinjani.

Mnogi pričaju kako se lokalna rodilišta zatvaraju jer je u novo splitsko rodilište potrošeno previše novca pa se trošak ovako želi opravdati. 'I u Metkoviću je isto ali iza njih stoji Luka Bebić, tamo je isto kao i kod nas', ističe Visković. Sada se na brzinu smišlja kako na hitnoj pomoći u Sinju, Imotskom, Makarskoj, prihvaćati rodilje, a bebe ne čekaju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju