Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crno tržište špijunskih uređaja

‘Žena vas vara? Poslovni partneri lažu? Doznajte što vam govore iza leđa za samo 500 kuna’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što se događa u vašem domu dok ste na poslu? Što se govori u Vašem domu, uredu, vikendici, poslovnom prostoru? Najmanji sigurnosno - nadzorni uređaj vrhunske tehnologije! Novo tehnološko izdanje na našem tržištu! Cijena 500 kuna.

Letak s tim pitanjima, nepoznatog prodavatelja, osvanuo je u brojnim poštanskim sandučićima u Dalmaciji, a isti proizvod više različitih osoba nudi i putem Facebooka, raznih blogova, internetskih oglasnika, potičući tako građane na prisluškivanje i špijunažu, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajuće izvješće "Zapad se suočava s opasnom sigurnosnom situacijom": Operiraju po Europi, imaju mrežu civila, svi se moraju odazvati i pomoći Ilustracija Meta i vojska SAD spriječio napad kineskih hakera: Koristili su stotine kućnih rutera

Očito je kako je u Hrvatsku ušao velik broj takvih uređaja. Sumnju na crno tržište pobuđuje to što su na lecima navedeni samo brojevi mobitela i anonimni mail. Ne navodi se ni ime tvrtke koja to prodaje. Stoga su letke na uvid poslali dvojici uglednih sudskih vještaka, policiji, Državnom inspektoratu i Agenciji za poštu i elektroničke komunikacije - HAKOM.

Sofisticirana tehnologija

Potvrđeno je da je uređaj visokosofisticirana tehnologija, a koju su do prije nekoliko godina koristili samo agenti obavještajnih službi i policija. Štoviše, iz HAKOM-a su kazali da su, nakon što su pokrenuli obradu slučaja, utvrdili da navedeni brojevi mobitela na koji se mogu javiti potencijalni kupci tajni, tj. prepaid brojevi koji ne zahtijevaju identifikaciju vlasnika. Ako pravna osoba prodaje legalno prislušne uređaje, sigurno ne bi tajili identitet tvrtke i prodavatelja.

'Uređaji za audionadzor prostora, poznate i kao GSM bube, u zadnjih nekoliko godina prodaju se u Hrvatskoj. Radi se o proizvodima koji vrše audionadzor prostora s neograničene udaljenosti, tako da možete nadzirati određeni prostor s bilo koje točke u svijetu. Inače sam uređaj je jednostavan za rukovanje, malih je dimenzija i u istog se umeće SIM kartica. Ima svoje vlastito napajanje, a može biti i na stalnom napajanju npr. ugrađen u lampu i sl.

'Uređaj ima visoko osjetljiv mikrofon', pojasnio je za Slobodnu Dalmaciju kriminalist Antun Novoselović, sudski vještak specijaliziran za telekomunikacije i računalni kriminalitet. Zanimljivo je da se na tržištu nedavno pojavio i produžni kabel s bubom. U taj kabel se također ubaci SIM kartica čiji broj birate kada želite čuti što se događa u vašem stanu ili uredu. Možete primjerice biti i u New Yorku i slušat što vam, primjerice, radi muž ili žena.

Izvana kabel, objašnjava anonimni prodavatelj, izgleda potpuno uobičajeno, potpuno je funkcionalan i sve utičnice na njemu rade. Nitko praktički ne može primijetiti da je u njemu SIM kartica. Kada je uključen u struju, ugrađeni GSM odašiljač se napaja preko 220 V i može raditi neograničeno. Ako se kabel isključi iz struje, buba će raditi i dalje pomoću ugrađenih punjivih baterija. Ugrađeni GSM odašiljač čak ima mogućnost da samostalno nazove vlasnika ako se čuje bilo kakav zvuk u prostoriji. Kako se pokreće uređaj?

'Nazovete broj SIM kartice i uređaj automatski neprimjetno odgovara na poziv ne stvarajući nikakvu buku, šumove ili vibracije te uz pomoć visoko osjetljivog mikrofona slušate što se govori i događa u okolini uređaja, a najčešće se radi o radijusu čujnosti od 3 do 15 metara. Također je bitno da SIM kartica ima kredita', kaže Novoselović, navodeći da im je podrijetlo većinom iz Kine.

'Ne tako davno u posjedu takvih i sličnih uređaja su bile samo sigurnosne službe i policija koje su iste koristile kod provođenja posebno dokaznih radnji, odnosno prikrivenih izvida, a crno tržište bi ponekad opskrbljivali pomorci', kaže Novoselović, navodeći da se cijena takvih uređaja u Hrvatskoj kreće od 300 do nekoliko tisuća kuna.

Na letku prodavatelj upozorava kako je neovlašteno snimanje protuzakonito.

'To je po mom mišljenju apsurdno jer bi se tako po istom obrascu ovlašteni trgovac oružja trebao ograđivati od eventualnih zloporaba oružja. Kazneni zakon poznaje kazneno djelo neovlaštenog snimanja i prisluškivanja gdje se u istom govori o neovlaštenom i kriomičnom snimanju, te o neovlaštenom prisluškivanju i snimanju razgovora i izjava posebnim napravama. Zakon o privatnim detektivima daje mogućnost promatranja, pratnje i fotografskog snimanja na javnom mjestu, ali strogo zabranjuje korištenje sredstava i uređaja za prikriveno snimanje i prisluškivanje'.

'Zakon o kaznenom postupku mogućnost korištenja takvih uređaja daje tijelima progona kod provođenja posebnih dokaznih radnji, te takve snimke se mogu koristiti kao dokaz u postupku. Zbog same karakteristike takvih uređaja, principa rada i jednostavne ugradnje istih, velike pristupačnosti i raširenosti takvih proizvoda na tržištu, najveći interes za takve uređaje imaju kriminalne skupine i pojedinci, a u svrhu prikupljanja podataka odnosno snimanja određenih osoba i prostora pa na takav način mogu doći u poziciju da 'kompromitirane' osobe ucjenjuju i iznuđuju i slično', upozorava vještak Novoselović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene