Željko Sačić, jedan od najistaknutijih članova Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), dao je neopozivu ostavku na mjesto u Upravnom odboru te udruge.

Galerija +0 Željko Sačić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

"Ne mogu tako, nema ovo smisla, dajem neopozivu ostavku na mjesto u Upravnom odboru HGZ-a. Okrenuli ste leđa hrvatskoj žrtvi", napisao je Sačić na Facebooku.

Vezani članci Marinko Krešić Hrvatski generalski zbor ima novog predsjednika: "Držat ćemo se načela pokojnog predsjednika Franje Tuđmana" Željko Sačić Željko Sačić završio u bolnici zbog korone: "Kad sam došao bilo je jako gadno, raspad sustava. Opaki virus pregazio je sve moje prepreke"..."

Sačić je za DNEVNIK.hr potvrdio svoj odlazak i poručio da je on posljedica odluka vrha Generalskog zbora da ne sudjeluje u prosvjedu u Vukovaru.

"Nažalost, točno sam anticipirao da će Generalski zbor zauzeti takav stav. Upozorio sam kolege da bi se zbog takve odluke mogli suočiti s negativnom reakcijom hrvatske javnosti. Da premijer ima imalo političke mudrosti, mogao bi i sam profitirati jer što bi bilo bolje od zahtjeva čelnih ljudi da konačno profunkcioniraju tijela koja rade na progonu ratnih zločinaca i zločina koji su počinjeni nad hrvatskim stradalnicima. Upozorio sam da Generalski zbor ne smije postati mala podružnica za potrebe HDZ-a", kazao je Sačić.

Ističe kako je Generalski zbor izvanstranačka organizacija te bi se tako trebao i ponašati.

"Ostao sam u manjini"

"Nažalost, ostao sam u manjini. Smatram da smo nepotrebno ostali prezreni od velikog dijela hrvatskih branitelja. Ne možemo biti privjesak ni Plenkoviću, ni Kolindi, ni Jandrokoviću", kazao je Sačić.

Istaknuo je da on ne može djelovati unutar takve organizacije te ju je stoga odlučio napustiti. Naravno, na prosvjed dolazi te najavljuje i organizirani dolazak autobusom.

"Frapiran sam činjenicom da netko u prosvjedu vidi neprijateljsku ili podrivačku djelatnost prema Vladi. To će biti jedno mirno izražavanje nezadovoljstva prema tijelima kaznenog progona koja ne rade svoj posao", kazao je Sačić.

Na pitanje očekuje li da će i ostali članovi slijediti njegov primjer, Sačić odgovara da to ne može predvidjeti, ali ističe da u Zboru ima još članova koji dijele njegovo mišljenje.

Šef HVIDRA-e: "Nikome ništa ne zamjeram"

Sačićev potez komentirao je  i Josip Đakić, šef HVIDRA-e koja također neće službno prisutvovati prosvjedu.

"Kad su ozbiljne teme u pitanju branitelji idu skupa, ali to ne znači da svi moramo isto razmišljati. Ipak, propisani akti moraju se poštivati. Ne zamjeram nikome, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Moj prijatelj Sačić je povukao poteze koje sam i ja nekad povlačio kad sam istupio iz županijske organizacije veterana. Razumijem da je ogorčen, ali trebao bi stati i razmisliti o svemu", kazao je Đakić.

Podsjetimo, predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac nakon jučerašnjeg sastanka s premijerom Plenkovićem poručio je da neće ići na prosvjed u Vukovar.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju