Udruge za zaštitu životinja alarmirale su javnost o navodnim lošim uvjetima u kojima žive medvjedi u vlasništvu poznatog ličkog poduzetnika Željka Oreškovića Macole. Reagirale su institucije koje medvjede namjeravaju preseliti u Kuterevo, no vlasnik se s tim ne slaže.

Galerija


Udruge za zaštitu životinja bruje o lošim uvjetima u kojima lički poduzetnik Željko Orešković Macola drži svoje medvjede. I k tome još protuzakonito.

Vezani članci Jennifer Lopez (Foto: AFP) Diva dekolteom zasjenila natpise kojima su aktivisti protestirali protiv nje Medvjedi u Macolinom Zoo vrtu (Foto: Pixsell,Boris Scitar/Vecernji list) Nova nada za Macoline medvjede: Iz kaveza iza restorana uskoro će biti preseljeni na znatno bolje mjesto

Ivana Lunka, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja, upozorava da zakon to više ne dopušta. "S 1. 1. 2019. stupila je na snagu odredba o zabrani držanja medvjeda u zatočeništvu kod privatnih osoba i oni su već prije četiri mjeseca trebali biti premješteni u utočište", kaže Lunka.

U Korenici užurbano rade na proširenju kaveza pa su medvjedi danas dobili veću nastambu i novi bazen. Kaže nam vlasnik da su uvjeti njihova držanja po pravilniku.

Svjestan je zakona. Do sada je njegova nastamba za medvjede bila registrirana kao privatno utočište, a prije nekoliko mjeseci podnio je zahtjev za otvaranjem zoološkog vrta. Na zahtjev, kaže, još nije dobio odgovor, a sve je uvjete spreman ispuniti.

Neka mi kažu kakve uvjete hoće. Ako traže hotel s pet zvjezdica, napravit ću im hotel s pet zvjezdica A-kategorije", kaže Orešković.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručili su da znaju za slučaj te bi medvjedi trebali biti prebačeni u Kuterovo kada se za to ispune uvjeti. No Macola ne želi ostati bez svojih medvjeda. "Ja sam te medvjede othranio na dudu i ja sam mentalno vezan za njih", kaže Macola.

Prijatelji životinja reagirali su nakon niza mailova i fotografija posjetitelja koji ne gledaju blagonaklono na životinje u kavezima. No dok je jednima neshvatljivo da se u 21. stoljeću u jednoj turističkoj zemlji tako mogu držati životinje, drugi smatraju da je medvjedima sasvim dobro i da su im uvjeti – prekrasni. 

Macola poručuje kako brine o medvjedima te da će već sutra osnovati svoju udrugu za zaštitu ovih životinja.