Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Željko Kerum kontroverzni je hrvatski političar i poduzetnik. Politikom se aktivno počeo baviti od 2009. godine, kad je na lokalnim izborima za gradonačelnika Splita, pobijedio SDP-ovog Ranka Ostojića u drugom krugu izbora.


Željko Kerum rođen je 25. rujna 1960. godine u Ogorju, a 1978. godine završio je Tehničku srednju školu u Splitu, nakon čega se zaposlio u građevinskom poduzeću Melioracija. Kerum je godinu dana radio i kao vozač bagera u Iraku.

Vezani članci Policija, ilustracija Prijetili da će ga baciti s balkona, u strahu za život maloljetnik iznuđivačima dao 75.000 kuna Požar, ilustracija Vatrena noć u Splitu: Gorjela dva kontejnera, požar se proširio i na automobile

Svoje prve poslovne uspjehe Kerum bilježi već 1989. godine kada je osnovao privatnu tvrtku nakon čega je 1990. godine otvorio trgovačku radnju. Godine 1996. otvorio je prvi veliki supermarket u Splitu - Kerum, a 2003. kupio je Diokom te srušio tvornicu i na tom mjestu izgradio 2007. godine trgovački centar Joker.

Željko Kerum je u utrku za gradonačelnika Splita ušao kao nezavisan kandidat te je u prvom krugu, 17. svibnja 2009. godine osvojio 40,21 posto glasova, dok je njegova nezavisna lista osvojila najviše mandata na izborima za Gradsko vijeće Splita. U drugom krugu održanom 31. svibnja 2009. godine, pobijedio je Ranka Ostojića sa 58,42 posto glasova.

Kerumova pobjeda bila je svojevrsni politički šok, ali i poruka građana da im je u tom trenutku bilo dosta uobičajenih istih lica na političkoj sceni. Kerumov mandat bio je ispunjen kontroverzama, a Kerum je nakon pobjede u Splitu najavio i najmanje 10 zastupničkih mandata u Saboru, s njegovom naknadno osnovanom strankom HGS (Hrvatska građanska stranka). To se, naravno, nije dogodilo, ali Kerum od politike nije odustao i u nadolazećim izborima za splitskog gradonačelnika, on ponovno ima šanse za osvajanje gradonačelničkog mandata.

Željko Kerum iza sebe ima jedan brak iz kojeg ima kćer i sina, a u vezi s 24 godine mlađom Fani Horvat dobio je i drugog sina 21. ožujka 2010. godine.