Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biografija Željka Keruma

Bivši splitski gradonačelnik koji još nije otpisan ima šansu za novi mandat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Kerum kontroverzni je hrvatski političar i poduzetnik. Politikom se aktivno počeo baviti od 2009. godine, kad je na lokalnim izborima za gradonačelnika Splita, pobijedio SDP-ovog Ranka Ostojića u drugom krugu izbora.

Željko Kerum rođen je 25. rujna 1960. godine u Ogorju, a 1978. godine završio je Tehničku srednju školu u Splitu, nakon čega se zaposlio u građevinskom poduzeću Melioracija. Kerum je godinu dana radio i kao vozač bagera u Iraku.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Slika nije dostupna Lokalni izbori 2017 Savjetnik Predsjednice, arheolog i diplomat u borbi za gradonačelničku fotelju

Svoje prve poslovne uspjehe Kerum bilježi već 1989. godine kada je osnovao privatnu tvrtku nakon čega je 1990. godine otvorio trgovačku radnju. Godine 1996. otvorio je prvi veliki supermarket u Splitu - Kerum, a 2003. kupio je Diokom te srušio tvornicu i na tom mjestu izgradio 2007. godine trgovački centar Joker.

Željko Kerum je u utrku za gradonačelnika Splita ušao kao nezavisan kandidat te je u prvom krugu, 17. svibnja 2009. godine osvojio 40,21 posto glasova, dok je njegova nezavisna lista osvojila najviše mandata na izborima za Gradsko vijeće Splita. U drugom krugu održanom 31. svibnja 2009. godine, pobijedio je Ranka Ostojića sa 58,42 posto glasova.

Kerumova pobjeda bila je svojevrsni politički šok, ali i poruka građana da im je u tom trenutku bilo dosta uobičajenih istih lica na političkoj sceni. Kerumov mandat bio je ispunjen kontroverzama, a Kerum je nakon pobjede u Splitu najavio i najmanje 10 zastupničkih mandata u Saboru, s njegovom naknadno osnovanom strankom HGS (Hrvatska građanska stranka). To se, naravno, nije dogodilo, ali Kerum od politike nije odustao i u nadolazećim izborima za splitskog gradonačelnika, on ponovno ima šanse za osvajanje gradonačelničkog mandata.

Željko Kerum iza sebe ima jedan brak iz kojeg ima kćer i sina, a u vezi s 24 godine mlađom Fani Horvat dobio je i drugog sina 21. ožujka 2010. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene