Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moralni razlozi

Željko Jerkov podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradsko vijeće Splita prihvatilo je neopozivu ostavku dosadašnjeg predsjednika Željka Jerkova s Liste Velog Mista, koja je nedavno napustila vladajuću koaliciju s HDZ-om, a za novog predsjednika većinom glasova ali bez nazočnosti SDP-ovih vijećnika izabralo je Antu Kriletića, neovisnog vijećnika koji je ranije bio član Hrvatske stranke umirovljenika.

Gradsko vijeće Splita danas je jednoglasno usvojilo odluku da se 'žurno izvan snage stavlja nedavna odluka Gradskog poglavarstva po kojoj se na odlagalištu Karepovac postavila objekat za odlaganje azbestnog otpada', ocjenivši da je takva odluka Gradskog poglavarstva bila štetna za Grad Split.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vladimir Jordan dao neopozivu ostavku i odustao od kandidature za novog čelnika HSU Slika nije dostupna Jordan podnio ostavku na mjesto predsjednika HSU-a

Dajući neopozivu ostavku na dužnost predsjednika Vijeća, Jerkov je naveo moralne razloga jer se, kazao je, nije poštovao koalicijski ugovor Liste i HDZ-a. Objasnio je kako nije ispunjen zahtjev Liste da se odlagalište Karepovac sanira te da se hotel u gradskom naselju Duilovo pretvori u Dom umirovljenika. Također, zamjerio je HDZ-u da potiskuje Listu Velog Mista na margine utjecaja. 'Mi ne želimo biti dio te i takve politike', rekao je Jerkov. 

>> Kriza vlasti u Splitu

Ustvrdio je i kako je nedavna, kako je istaknuo, pozitivna odluka odluka Vlade da se vojni kompleks Dračevac ustupi na upravljanje gradu Splitu radi pretvaranja u poslovno središte pozitivna, plod pritisaka Liste Velog Mista.

Dodao je kako je današnju sjednicu Gradskog vijeća sazvao da bi se do kraja prosinca mogao usvojiti Gradski proračun Splita za 2009. godinu i time izbjegla kriza u Gradu zbog eventualnog nedonošenja proračuna.

Neposredno uoči glasovanja za prijedlog da se Kriletića izabere za novog predsjednika Vijeća, pet vijećnika SDP-a je demonstrativno izašlo i sale uz objašnjenje da ne žele sudjelovati u izjašnjavanju za Kriletića jer da je riječ o njegovoj 'trgovini' s HDZ-om.

Vijećnici HDZ- su to kategorički odbacili tvrdeći da se ne radi ni o kakvoj koaliciji HDZ-a s neovisnim vijećnicima među kojima je Kriletić, nego isključivo o partnerstvu temeljenom na odgovornosti prema Gradu Splitu i njegovim žiteljima.

Nakon glasovanja vijećnici SDP-a su se vratili u salu i nastavili sudjelovati u sjednici Vijeća.

Ostavci Jerkova i izboru njegovog nasljednika na dužnosti predsjednika Gradskog vijeća Splita prethodila je oštra polemička rasprava o proceduri ostavki i načinu izbora novog predsjednika Vijeća. 

Jerkov se našao na udaru vijećnika SDP-a koji su mu zamjerili što ostavku podnosi samo nekoliko mjeseci uoči predstojećih lokalnih izbora. Ocijenili su da je to politički trik Liste Velog Mista kako bi uoči izbora priskrbili naklonost glasača napuštajući koaliciju s HDZ-om, odnosno kako su rekli 'brod koji tone'.

Takve optužbe izazvale su protureakcije vijećnika HDZ i Liste Velog mista. Vijećnici HDZ-a su rekli da 'HDZ nije brod koji tone nego koji čvrsto i sigurno plovi', a vijećnici Liste Velog Mista su optužili SDP da je 'punio sebi džepove' dok je bio na vlasti u Splitu.

U splitskom Gradskom vijeću je 25 vijećnika: 6 HDZ-a, 5 SDP-a, 5 neovisnih, 3 Liste Velog Mista, 2 HNS-a, 2 HSP-a, jedan Hrvatske čiste stranke prava i jedan HSLS-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene