Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kriza vlasti u Splitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lista Velog Mista objavila je da njezina trogodišnja koalicija s HDZ-om u Gradu Splitu više ne postoji, jer su oni odlučili iz nje izići.

Predsjednik Liste Velog Mista Silvano Bralić kazao je da se Lista povlači iz svih nadzornih odbora i upravnih vijeća gradskih tvrtki, jer, kako je rekao, 'ne žele biti licemjerni'.

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest Slika nije dostupna Nije uspio dogovor BiH: Nastavlja se kriza vlasti

Lista Velog Mista optužila je splitsko Gradsko poglavarstvo, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Kuretom, da je u gradskom projektu Brodarica, koji vijećnici s te liste nisu podržali, pogodovala kontroverznom poduzetniku Željku Kerumu, jer je u projekt uvrštena podzemna garaža, izravno povezana s Kerumovim trgovačkim centrom Joker.

Dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Željko Jerkov, koji je s Liste Velog Mista, tu dužnost više neće obnašati te će se, rečeno je, održavanje sjednica Gradskog vijeća do lokalnih izbora morati organizirati drukčije, kako je predviđeno Statutom grada. 

>> Bura u splitskoj gradskoj vlasti

Jučer su vijećnici Liste i HSU-a napustili sjednicu Gradskog vijeća uz obrazloženje da u 3,5 godine mandata niti jedan od triju dogovorenih gradskih projekata nije pokrenut s mrtve točke. Riječ je o projektima Dračevac, Karepovac, a i umirovljenici nisu dobili obećani dio hotela Zagreb na Duilovu. Vijećnici su jučer za pokretanje tih projekata dali Poglavarstvu rok od dva mjeseca, te najavili da do tada neće dolaziti na sjednice Gradskog vijeća.

Prije napuštanja sjednice, vijećnici nisu podržali veliki gradski projekt na Brodarici, vrijedan 550 milijuna kuna, jer, po njima, protežira pojedince, odnosno pogoduje privatnim, a ne javnim interesima.

Odlaskom Liste Velog Mista iz koalicije, HDZ je izgubio većinu u Gradskom vijeću, jer sa svojih šest vijećnika, uz dva vijećnika HSP-a, jednoga HČSP-a i nezavisnu vijećnicu Ljubicu Vrdoljak, ako ga oni podrže, opet nema većinu za izglasavanje na Gradskom vijeću.

Gradonačelnik Ivan Kuret izjavio je danas kako nije očekivao prekid koalicije Liste Velog mista s HDZ-om, ali kako je očito da se lokalni izbori približavaju i da su predizborne aktivnosti počele.

'Mislili smo da će naš koalicijski partner biti uz nas do kraja mandata jer razloga za ovakav postupak Lista Velog mista nije imala. A to što su danas iznijeli na konferenciji za novinare, čista je neistina jer Split je grad koji ide dobrim putem naprijed s puno ostvarenih projekata i nizom njih u pripremi', rekao je Kuret.

'Projekt Brodarica je sportski projekt i on nikomu ne pogoduje. To je uostalom samo idejno rješenje koje je pobijedilo na natječaju koji je provelo Društvo arhitekata. No, sigurno je važno da proračun prođe i vjerujem da to neće utjecati na njegovo izglasavanje jer je riječ o razvojnom proračunu i mislim da će on proći', istaknuo je splitski gradonačelnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene