Željka Markić je premijera Andreja Plenkovića optužila da ne govori istinu kada tvrdi da je HDZ uvijek podržavao Istanbulsku konvenciju.

Galerija


Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, ustvrdila je na konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković govori neistine i za to navela primjer njegovog izjašnjavanja u Europskom parlamentu iz 2015. 

Vezani članci Željka Markić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Udruga U ime obitelji: ''USKOK četiri godine vodi politički proces na račun građana'' Željka Markić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Pravni fakultet odbio zahtjev udruge "U ime obitelji": Ništa od prijave autora znanstvenog članka Etičkom povjerenstvu

"Tada je premijer, kao i svi drugi eurozastupnici HDZ-a, glasao protiv toga da se države potakne da ratificiraju Istanbulsku konvenciju", ustvrdila je Markić potkrijepivši svoje riječi kopijom zapisnika sa sjednice. 

Plenković je, kaže Markić, tijekom glasanja podržao zaključak o ubrzavanju ratifikacije Konvencije, no iz službenog zapisnika je vidljivo da je naknadno pokušao promijeniti svoj stav tražeći da to uđe u zapisnik. 

Markić je u kontekstu Plenkovićevih neistina navela i odgovor HDZ-a na upit udruge Vigilare u predizbornoj kampanji o stavu stranke prema uvođenju rodne ideologije u obrazovni sustav. Iz HDZ-a im je, kaže, stigao odgovor da se oni protive svakoj ideologiji, pa i rodnoj. 

Novinari su joj, međutim, citirali dio iz HDZ-ovog predizbornog programa u kojem se kaže da će provesti sve što je potrebno, vezano za Istanbulsku konvenciju, no Markić je rekla da se poziva na ono što joj je rekla Ivana Maletić koja je radila na HDZ-ovom predizbornom programu. 

"Premijer ne govori istinu o tom važnom pitanju, a onda ostaje otvoreno o čemu drugome još ne govori istinu", rekla je Markić, koja je najavila da će premijeru poslati "uskrsni poklon".

Riječ je o primjerku novina The New York Times od prije tjedan dana u kojima je objavljen tekst o odgoju djece u Švedskoj. "Tu se vidi što djeca u Švedskoj uče, kako izgledaju rodno neutralni vrtići, preodjevanju dječaka u haljine i slično. I onda ćemo moći čuti od premijera barem da prizna da takve prakse postoje. A onda ćemo mi kao društvo razgovarati da li ih želimo ili ne", kaže Markić.