Ljekarnik od kojeg zatražite takozvanu 'tabletu za dan polsije' može koristiti i priziv savjesti i tada pacijenta eventualno poslati u drugu ljekarnu.


Nekoliko dana nakon dozvole za prodaju takozvane 'tablete za dan poslije', ministar Varga propisao je i uvjete pod kojima se tableta može kupiti. Žena će je moći dobiti tek nakon što je ljekarnik u posebnoj sobi ispita o njezinu spolnom životu. Ako je mlađa od 17 godina, uz nju mora biti roditelj ili skrbnik.

Vezani članci SDP (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) SDP o slučaju ljekarnice s prizivom savjesti: "Ovo je još jedan napad na prava žena u Hrvatskoj" Kontracepcijske pilule (Foto: Getty Images) Zagrepčanka šokirana: "Ljekarnica mi je odbila izdati pilule! Pa dokle će to ići?"

'Postoji jedan obrazac koji smo dužni ispuniti,10-15 minuta, pitanja su intimne prirode pa bi bilo dobro da se to obavi u nekakvom izdvojenom prostoru', rekla nam je Maja Škrobar, magistra farmacije.

'Da li je bio nezaštićen spolni odnos? Da li se on dogodio unutar 120 sati? Da li Vam kasni mjesečnica? Od zadnje mjesečnice da li ste imali nezaštićen spolni odnos prije ove situacije?', pitanja su na koja je odgovarala i djevojka koja je došla u ljekarnu po tabletu. Nakon odgovaranja na postavljena pitanja ljekarnik procjenjuje može li ili ne pacijentica dobiti tabletu.

Hrvatice će morati iznositi detalje spolnog života, ako žele 'pilulu za dan poslije'

'Možemo koristiti priziv savjesti, poslati eventualno pacijenta u neku drugu ljekarnu, ali nije još do kraja taj način izdavanja razrađen, dobit ćemo detaljne upute', objasnila je Škrobar.

'Nije bilo drugih ljudi, ali bez obzira na to magistra me diskretno zamolila da pođem s njom u jedan odvojeni prostor gdje smo obavili razgovor', rekla nam je Barbara koja je došla po tabletu.

'Takvi događaji se dogode nepredviđeno i u najgore vrijeme, dakle to su noćni sati, vikendi, a kod hitne kontracepcije je potrebno da je žena uzme čim prije', kaže ginekolog u KBC Osijek Matija Karša.

'Pošto je iznimno osjetljiva situacija vi ne gubite vrijeme na dogovor za termin i na odlazak kod ginekologa već jednostavno dođete', kaže Barbara.

Pilula za dan poslije dostupna bez recepta

Potrebno da ih prodaje stručna osoba

'Ne može se prodavati na policama u trgovinama, ipak je potrebno da ga prodaje stručna osoba da može dati uputu o lijeku, kada ga ima smisla uzeti što se može očekivati od terapije, ne samo hoće li djelovati nego i vezano za određene nuspojave', kaže Karša koji je siguran da će naši ljekarnici biti maksimalno diskretni. 

A pacijenti oprezni, i da na lijek neće gledati kao na kontracepciju. Osobama mlađim od 17 godina dostupan je samo uz pratnju roditelja ili skrbnika!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook