Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od danas u ljekarnama

Pilula za dan poslije dostupna bez recepta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hitna kontracepcija lijekom ellaOne metoda može se koristiti samo povremeno i nikako ne smije biti zamjena za metodu redovne kontracepcije.

Hitni kontraceptiv pod nazivom ellaOne, takozvana "pilula za dan poslije", od četvrtka se može kupiti u ljekarnama bez liječničkog recepta, u skladu s odlukom Europske komisije o bezreceptnom načinu izdavanja tog lijeka, koji je obvezujući za sve zemlje članice Europske unije, izvijestila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Pročitajte i ovo Ilustracija koje veselje U školi u Pitomači vlada prava euforija: "Baby boom kakav se ne pamti" Ilustracija 30 godina zatvora Dijete joj umrlo nakon porođaja pa osuđena za pobačaj: "Prestanite optuživati ​​i progoniti druge nevine žene poput mene"

Dosad je taj kontraceptiv za sprečavanje neplanirane trudnoće u Hrvatskoj bio dostupan samo na liječnički recept. Odlukom EU-a korisnicama se želi ubrzati pristup tom lijeku, te povećati njegova učinkovitost.

Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je u četvrtak da će se dostupnost elleOne pilula postupno širiti na sve ljekarne, ali će se strogo evidentirati njihova prodaja.

"Usko surađujemo s Hrvatskom ljekarničkom komorom, koja snosi veliku odgovornost da postupanje ljekarni, koje moraju točno utvrditi kome izdaju pilule, po kojoj indikaciji i na koji način, te o tome voditi strogu medicinsku evidenciju koju će komunicirati prema liječnicima obiteljske medicine", rekao je Varga.

U Rijeci uskoro dostupna pilula za pobačaj

Istaknuo je da treba spriječiti opasnost da se zbog uzimanja lijeka mimo stroge indikacije našteti nečijem zdravlju.

"Pilula za dan poslije trebala bi biti samo za slučaj krajnje nužnosti", kazao je Varga te za sprečavanje začeća preporučio manje radikalne metode poput apstinencije, pogotovo kod maloljetnika, ili upotrebu kondoma.

Pilula ellaOne koristi se za sprječavanje neplanirane trudnoće ako se uzme unutar 120 sati (pet dana) nakon nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode. Djeluje tako da sprječava ili odgađa ovulaciju, a najbolji učinak ima ako se uzme u roku 24 sata.

Europska komisija donijela je odluku o bezreceptnom izdavanju tog kontraceptiva na temelju preporuke Europske agencije za lijekove (EMA) koja smatra da će se time ubrzati pristup lijeku i povećati njegova učinkovitost.

HALMED podsjeća da je hitna kontracepcija lijekom ellaOne metoda koja se koristi samo povremeno i nikako ne smije biti zamjena za metodu redovne kontracepcije.

Lijek ellaOne odobren je u EU od 2009. godine, a o rizicima i koristima njegove primjene do danas je prikupljen i obrađen opsežan skup informacija, te je ocijenjeno da se može sigurno i učinkovito koristiti bez liječničkog recepta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene