Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izbor jela u kantini postao je predmet spora između SDP-ove ministrice Mirele Holy i HNS-ova ministra Ivana Vrdoljaka. Njihova ministarstva, naime, dijele istu kantinu u kojoj se, po najnovijem, ponedjeljkom ne jede meso.


Holy je uvela takozvani zeleni ponedjeljak, a Vrdoljak negoduje jer djelatnici nemaju mogućnost izbora. Na jelovniku su danas bile lazanje od povrća i salata od cikle. 'Crvena oznaka' za zeleni ponedjeljak. U kantini ministarstva okoliša ponedjeljkom samo vegetarijanska hrana.

Vezani članci Dostava hrane Dostava im je potpuno upropastila apetit: Strpljivo su čekali hranu, a dobili su... ovo Mirela Holy Holy o objavi koja je digla prašinu na Twitteru: "Kome da se ispričam? Onima koji su se dotepli u Zagreb da se cijepe preko reda?"

'Nitko nije ništa protestirao, malo im je bio šok kad su čuli, iznenadili su se, ali odmah su prihvatili', rekla je Danica Kopčić, kuharica. Za vegetarijanku Nedu Bedenko to je čisto zadovoljstvo. 'Jedan dan u tjednu je dobro za svakog da ne jede meso. Ako mu je stvarno problem, možda može otići van nešto kupiti kao što ja uvijek kupujem nemesni ručak', rekla je Neda.

>> Što mislite o naređenju ministrice Holy da se ponedjeljkom u restoranu ministarstva jede samo vegetarijanska hrana?

Ostali nevegetarijanci nemaju mogućnost izbora. 'Bilo bi dobro da postoji mogućnost izbora, čak i tijekom cijelog tjedna da postoji verzija obroka s mesom i bez mesa', smatraju nevegetarijanci. Zdrava hrana i čist okoliš - bili su glavna ideja. 'Znamo da je stočarstvo jedan od većih uzročnika stakleničkih plinova', rekao je Hrvoje Dokoza, zamjenik ministrice. Obrok stoji 16 kuna. Više nego, kažu djelatnici, nezdravi sendvič.

No, HNS-ov ministar graditeljstva, Ivan Vrdoljak nije za prisilan post. Njegovi djelatnici kantinu dijele s onima ministrice Holy. 'Nemojmo limitirati ljudske slobode, nemojmo ih tjerati da nešto rade neki dan zato što je nekome to simpatično. I meni je to simpatično, ali nisam pristalica na taj način nekoga tjerati da bi nešto pojeli', kaže Vrdoljak. Ministrica je za razgovor.

'Ja otvorena pitanja sa drugim ministrima rješavam na sastancima sa njima i u komunikaciji, a ne putem medija. Tako da ću sigurno razgovarati sa ministrom na ovu temu', rekla je ministrica Holy. A do razgovora i sljedeći će ponedjeljak biti samo zeleni.