Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zelena akcija i "Srđ je naš"

Nova tužba protiv lokacijske dozvole za projekt na Srđu

Pogled sa Srđa (Foto: Pixell)
Pogled sa Srđa (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Pogled sa Srđa (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Zelena akcija i inicijativa "Srđ je naš" podnijeli su ovaj tjedan novu tužbu protiv lokacijske dozvole za projekt izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem na platou Srđ ponad Dubrovnika, vrijednog više milijardi kuna, izvijestili su u petak na konferenciji za novinare.

Pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić izjavio je da nepunih godinu dana otkad je po njihovoj tužbi Upravni sud poništio lokacijsku dozvolu za projekt na Srđu, Zelena akcija i inicijativa "Srđ je naš" moraju ponovno na sudu dokazivati ono što su jednom već dokazali.

Pročitajte i ovo Zaustavljena vozačica s četiri promila alkohola u krvi (ilustracija) Mora platiti kaznu Žena vozila s četiri promila pa se zabila u drugi automobil Slika nije dostupna Potrebno 8.000 potpisa Golf igralište na Srđu ide na referendum?

"Početkom ove godine, u sjeni praznika, izdana je nova lokacijska dozvola koja je u svojoj biti prepisana stara dozvola. Temelji se na 'okolišnoj' dozvoli koja je također obnovljena 2017. godine, a koja po našem mišljenju grubo ignorira pravno shvaćanje suda koji je prethodnu 'okolišnu' dozvolu poništio 2016. godine. U prosincu 2017. godine smo zajedno s Udruženjem hrvatskih arhitekata podigli tužbu protiv te obnovljene 'okolišne' dozvole, a ovaj tjedan smo podigli tužbu protiv nove lokacijske dozvole. Nova lokacijska dozvola, nova tužba”, rekao je Ćerimagić na konferenciji za novinare u Dubrovniku.

Iznio je glavne argumente u tužbi kojom, kako je rekao, dokazuju da je, nakon presude Visokog upravnog suda iz 2014. godine, projekt na Srđu neusklađen s Prostornim planom Dubrovačko-neretvanske županije.

Također, dodaje, u urbanističkom planu uređenja te prostornim planovima, koji su temelj projekta, planirani zahvat ima svoj samostalni sustav vodoopskrbe, dok se lokacijskom dozvolom predviđa da se cijeli projekt priključi na vodoopskrbni sustav grada Dubrovnika, čime bi se iskoristio dugoočekivani pročistač vode koji se trenutno gradi u Komolcu.

To smatra neprihvatljivim te suprotnim prostornim planovima.

Javni uvid za projekt u Dubrovniku provodi se u - Zagrebu

Uz to, Zelena akcija i "Srđ je naš" tužbom pokušavaju dokazati kako je nedopustivo i nezakonito da se javni uvid za projekt koji se želi realizirati u Dubrovniku provodi u Zagrebu.

Koordinator inicijative "Srđ je naš" Đuro Capor osvrnuo se na pitanje plaćanja troškova za infrastrukturu projekta, koje je ponovno aktualizirano nakon izdavanja lokacijske dozvole.

"Tijekom prošle lokacijske dozvole bilo je jasno da svi ti troškovi padaju na Grad Dubrovnik te na javne tvrtke. Uz to, 2016. godine iscurio je u javnost nacrt ugovora između Grada Dubrovnika i Razvoj Golfa, gdje je to bilo očito. Razvoj Golf bi sagradio dio infrastrukture bez provedbe javnog natječaja, a koju bi potom Grad Dubrovnik morao otkupiti od njih", rekao je Capor.

Napomenuo je kako predstavnici Grada Dubrovnika nisu sudjelovali u postupcima izdavanja lokacijske dozvole te rješenja o studiji utjecaja na okoliš, čime su prihvatili rješenje koje zagovara Razvoj Golf. Dodao je kako nije dobro što se daleko do očiju javnosti počinju ponovno voditi pregovori o plaćanju infrastrukture.

"Za nas građane to može imati velike posljedice", ocijenio je Capor. Ustvrdio je kako je u studenom 2017. dubrovački gradonačelnik Mato Franković prijetio raskidanjem ugovora o koncesiji, a da sada "vlada muk te se o tome više ne razgovara". Dodao je kako muk vlada i na pitanju tko će platiti infrastrukturu. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene