Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo

Zelena akcija i Franjevci poručuju Kosor da odustane od 'Družbe Adsria'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevladina udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija i Franjevački svjetovni red uputili otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor zahtijevajući da hitnim donošenjem odluke o konačnom odustajanju Republike Hrvatske od projekta 'Družba Adria', koji uključuje izvoz ruske nafte Jadranskim morem, pokaže da joj je stalo do vitalnih interesa Hrvatske.

'Samo tražimo da ispunite svoje javno obećanje koje ste hrvatskim građanima dali u predsjedničkoj kampanji riječima: 'Kao predsjednica Republike Hrvatske jasno ću i nedvosmisleno tražiti istupanje iz projekta Družbe Adrije'', navode Zelena akcija i Franjevački svjetovni red u pismu premijerki, te upozoravaju, da će ako hitno ne dođe do takve odluke biti prisiljeni organizirati široku kampanju na nacionalnoj i međunarodnoj razini, sa svrhom obrane najvećeg prirodnog bogatstva i gospodarskog resursa države čiji su građani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Na izborima neću podržati niti jednu stranku' Slika nije dostupna Putinov posjet je lobiranje za vlastite energetske i geostrateške interese

Osim toga, navode u pismu, 'od Vas i Vaše Vlade očekujemo da, umjesto da oživljavate ovaj opasan projekt, poradite s drugim jadranskim državama na dobivanju statusa naročito osjetljivog morskog područja za čitavo Jadransko more. Nadamo se da ćete svoje ovlasti ipak upotrijebiti u korist Hrvatske da 'tako lijepa, tako naša' ne bi postala 'tako crna, tako mrtva', kao Crno more, opustošeno upravo balastnim vodama', navodi se u pismu upućenom premijerki Kosor.

U pismu, također, podsjećaju premijerku da, 'kao ni prije pet godina, tako ni danas nema djelotvornog rješenja ni za jedan od velikih ekoloških i zdravstvenih problema koji bi nastali realizacijom tog projekta, tj. neizbježan nepovoljan utjecaj balastnih voda na floru i faunu Jadranskog mora, ugroženost strateških rezervi pitke vode u Gorskom kotaru, oslobađanje toksičnih plinova pri ukrcaju nafte, povećana opasnost od havarije super-tankera, potencirana nepredvidivim meteorološkim prilikama uslijed očitih klimatskih promjena'. 'Nevjerojatno nam je da upravo u vrijeme kada cijeli svijet sa zaprepaštenjem i strepnjom promatra tešku agoniju ljudi i morskog okoliša u Meksičkom zaljevu, uzrokovanu istjecanjem nafte u more, zagovarate projekt koji može imati vrlo slične posljedice', ističu, uz ostalo, Zelena akcija i Franjevački svjetovni red u pismu premijerki Kosor. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene