Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proziva i pupovca

Hrvoje Zekanović: ''U Hrvatskoj se izmišljaju priče o ustašama''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović zapitao se je li SDSS-ov Milorad Pupovac zastupnik u Hrvatskom saboru ili ekspozitura Aleksandra Vučića i srpske politike, dok je premijera Andreja Plenkovića pozvao da raspiše izbore poručivši da „nema nikakvog smisla da mu partner koji negira temeljne vrijednosti u Hrvatskoj drži većinu u Saboru”.

Zekanović je time reagirao na Pupovčevu konferenciju za novinare ranije danas, na kojoj je Pupovac odgovarao na zahtjev dviju braniteljskih udruga da se o njegovom političkom djelovanju i izjavama provede rasprava u Saboru.

Pročitajte i ovo Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića Milorad Pupovac PUPOVAC ODAO POČAST Obljetnica strašnog zločina nad hrvatskim civilima u Voćinu: "Ljudi koji su ovo počinili prestali su biti ljudi"

''Ključno je pitanje je li Milorad Pupovac svjestan da je on zastupnik u Hrvatskom saboru, kako se sam pohvalio, već šest mandata. On preko svojih usta nije uspio izustiti Domovinski rat, nego je govorio o sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, a nažalost i premijer Plenković u zadnje vrijeme teško izusti Domovinski rat, već to naziva nekim sukobima”, rekao je Zekanović.

Pupovcu je poručio kako govori o normalizaciji odnosa, a ne zna da se to može isključivo na osnovu istine. „Istina je jednostavna, samo je Pupovac i njegovo društvo iz SDSS-a te tutori iz Srbije ne mogu izustiti: '91. Hrvatska je napadnuta od Srbije, a imali smo i srbočetničku pobunu unutar Hrvatske i to je istina koja ne može prijeći preko usta Milorada Pupovca”, rekao je Zekanović.

Dodao je i da Pupovac negira što je bio Domovinski rat i žrtve tisuća branitelja i civila, bombardiranje hrvatskih gradova od strane srbočetnika, žrtve Vukovara, Škabrnje te isključivo govori o egzodusu Srba.

"Kada govori o Domovinskom ratu, na isti način pokušava stigmatizirati hrvatski narod kako je bio stigmatiziran 45 godina: Hrvati su ustaše, pa se pričaju priče o Jasenovcu i dječjim logorima, a ne može se izgovoriti istina od prije 20 i nešto godina”, rekao je.

Pozvao ga je da ”hrabro kaže da nije bilo agresije na RH, što zapravo negira i njegov tutor Aleksandar Vučić, pa da znamo na čemu smo, da znamo tko drži stolicu Andreju Plenkoviću”.

Pupovca prozvale i dvije braniteljske udruge

Kao reakciju na zastupnika Milorada Pupovca dvije braniteljske udruge: Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, koje su podnijele zahtjev za tematskom sjednicom u Saboru i vezano na izjavu Pupovca kako je šest puta prisegao na Ustav - dale su prijedlog da iduće godine na obilježavanju godišnjice Oluje, dana Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Milorad Pupovac digne hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi i da samim činom dokaže kako je hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi bila i da će tamo ostati.

Zekanović poziva premijera Plenkovića da raspiše izbore

Premijera Plenkovića pozvao je da mu postavi isto pitanje.

"Je li njegova uloga u ovom trenutku isključivo da Srbija uđe u EU preko leđa Hrvatske, bezuvjetno, bez priznavanja agresije, bez rješavanja sukcesije, zašto ne bismo otvorili pitanje ratne odštete i zašto šutimo. Hrvatska nije samu sebe razarala”, rekao je Zekanović.

Kazao je i kako je on i njegova stranka HRAST za osudu svih totalitarnih režima – komunizma, fašizma i nacizma, no i dodao da "dok imamo uspješnu rehabilitaciju četničkog pokreta u Srbiji, u Hrvatskoj se izmišljaju priče o ustašama".

Poručio je i kako se Milorad Pupovac mora duboko ispričati za „ono što radi svojoj hrvatskoj državi i hrvatskom narodu koji je jedini konstitutivan u Hrvatskoj”.

Premijera Plenkovića Zekanović je pozvao da raspiše izbore. "Nema nikakva smisla da partner kao što je Pupovac, koji negira temeljne vrijednosti, drži većinu u Hrvatskom saboru”, ustvrdio je Zekanović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene