Poznati pedijatar, Milivoj Jovančević zajedno s informatičkim stručnjacima osmislio je mobilnu aplikaciju nalik na zdravstveni dnevnik za djecu.


Putem aplikacije, roditelji mogu unositi bilješke za svoje dijete o rastu, prehrani, kilaži ili bolesti. Kako bi izbjegli česte posjete liječniku, sve te zabilješke, kao i popratne fotografije, mogu poslati pedijatru putem e-maila.

Vezani članci Ministar Kujundžić se rukuje s majkom preminulog dječaka Gabrijela (Foto: Dnevnik.hr) Bol roditelja u Metkoviću: ''Umjesto na rođendan Gabrijelu, išli smo na groblje, svaki dan čekam da se vrati iz škole...'' Bolnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Pedijatar iz Zadra osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora: Nepravomoćna presuda zbog smrti dječaka (6)

"Ta aplikacija omogućava roditelju bilježenje svega što je relevantno za rast i razvoj djeteta", kaže Jovančević. Dnevnik prehrane, spavanja, bolesti i cijepljenja, samo je dio koji aplikacija sadrži.

"Mogu se upisivati visina, težina i opseg glave. I to se automatski u krivulje rasta svjet. zdrav. organizacije. Automatski izračunava indeks tjelesne mase i izbacuje upozorenje ako smo previsoko ili prenisko", ističe autor aplikacije.

Mladoj mami Ivi, mobilni zdravstveni dnevnik puno pomaže. "Meni je svakako najzanimljivije ovo praćenje lijekova i cijepljenje. Jer, to često puta zaboravi čovjek, pogotovo s više djece. Onda se zaboravi kad je tko bio. Ovako ima sve na jednom mjestu", kaže majka Iva.

Na ovaj način, roditelji ne moraju za svako pitanje zvati liječnika ili ići kod njega, već mu određene bilješke automatski pošalju na e-mail. "Mislim da će smanjiti i gužve i onda i vrijeme čekanja u ambulantama", smatra Iva.

Dosad je aplikacija skinuta oko 5000 puta i jako je tražena u drugim europskim zemljama.

"Govori činjenica da se zapravo nedavno pojavila, ajmo reći, jedna kopija toga, koju su dečki iz Silicijske doline napravili", kaže Jovančević.

Doktor Jovančević s IT stručnjacima radi i na dodatnom proširenju aplikacije što bi moglo privući roditelje diljem svijeta.