Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstveni djelatnici osudili napad

Nasilje u Zagrebu: Liječnik napao i teško ozlijedio medicinsku sestru zbog ispričnice za sina

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Fizički napad liječnika na medicinsku sestru osudile su komore liječnika i medicinskih sestara, upozorivši da su zdravstveni djelatnici svakodnevno izloženi nasilju na poslu i da sigurnost u ustanovama nije na odgovarajućoj razini.

Medicinsku sestru teško je ozlijedio liječnik u petak u pedijatrijskoj ordinaciji u Zagrebu, gdje je bio prisutan kao otac maloljetnog pacijenta, a po pisanju medija 55-godišnju žrtvu je vrijeđao, davio, srušio na pod i slomio joj ruku.

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) priopćila je da bilo kakav oblik prijetnji i napada prema medicinskih sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima smatraju nedopustivim i teško zabrinjavajućim.

Iz Komore upozoravaju da je prema istraživanju koje su proveli u svibnju 2018. čak 89 posto medicinskih sestara doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu. Oko 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini.

Nasilničko ponašanje osudila je i Hrvatska liječnička komora poručujući da društvo mora imati nultu toleranciju na nasilje bilo kakve vrste, bez obzira od koga ono dolazi, a posebno osjetljiv, ističu. treba biti na nasilje u zdravstvenom sustavu.

Najavili su da će Povjerenstvo za etiku i medicinsku deontologiju pokrenuti postupanje protiv liječnika koji je napao medicinsku sestru te zatražiti potrebnu dokumentaciju.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika također je upozorila da su svi zdravstveni djelatnici, medicinske sestre, liječnici i svi ostali svakodnevno redovito izloženi verbalnom i fizičkom nasilju.

Istraživanje koje je o nasilju u zdravstvenim ustanovama 2016. provela Hrvatska liječnička komora pokazalo je da je 93 posto anketiranih liječnika doživjelo na poslu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja, a fizički napad na liječnika dogodio se u 22 posto zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

HUBOL je pozvao odgovorne za sigurnost zaposlenih u zdravstvenom sustavu da se angažiraju na stvaranju odgovarajućih okvira zaštite.

Prema portalu Index medicinsku sestru napao je specijalizant radiologije u KB-u Dubrava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Više ozlijeđenih Strašan napad u Njemačkoj: Ubijene najmanje dvije osobe, policija zapucala na napadača pa blokirala područje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UŽAS U ISTRI Dvojica muškaraca brutalno su pretukla čovjeka ispred dućana, treći je samo stajao i gledao: Policija otkrila o kome se radi

Napadnuta sestra ispričala je da je napadač uporno zvonio na vanjskim vratima i potom je počeo vrijeđati i omalovažavati, i potom fizički napao, a prije toga je njegova supruga došla tražiti ispričnicu za sina.

Sve to događalo ispred ambulante, pred našim pacijentima djecom i njihovim roditeljima, kao i pred djetetom i suprugom napadača te slučajnim prolaznicima, rekla je napadnuta sestra.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene