Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačna odluka

Božićnice javnih službi nezaposlenima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi postigli su dogovor o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe koji bi trebao biti potpisan početkom idućeg tjedna.

Dobili smo dobar TKU, kojim je zaposlenima u javnim službama smanjeno vrlo malo prava. Praktički su ostali samo bez božićnice na godinu dana, jer će ta sredstva biti preusmjerena u korist nezaposlenih, izjavila je nakon sastanka u Banskim dvorima predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grupa Jadranka potražuje sezonske zaposlenike Slika nije dostupna 6 od 11 Potpisan novi TKU, većina sindikata pristala na uvjete Vlade

Zadovoljstvo dogovorom izrazili su i ministar financija Ivan Šuker te ministar prometa, mora i infrastrukture Božidar Kalmeta koji se složio s ocjenom kako je, nakon nedavnih sukoba oko referenduma o izmjenama Zakona o radu, sada došlo do pomirbe Vlade i sindikata, posebice jer je izgledna i skora obnova rada Gospodarsko-socijalnog vijeća.

>> Avberšek: Bolja sam sindikalistica od Jadranke Kosor

TKU-om za javne službe oko 180.000 zaposlenih u zdravstvu, socijalnoj skrbi, prosvjeti, znanosti i kulturi odriču se božićnice za ovu godinu, no ostaju im regres i dar za djecu.

Sindikati su također pristali na ukidanje naknada za troškove prijevoza (tzv. cipelarina) unutar jednog kilometra od mjesta stanovanja.

Vlada je zauzvrat pristala na TKU koji će važiti tri godine (prvotno je predlagala rok od godine dana), a moći će se raskinuti samo u slučaju bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti, tj. pogoršanja ekonomske krize i pada BDP-a.

Vlada je također odustala od prijedloga da se TKU može otkazati i zbog fiskalnih okolnosti, odnosno slabijeg punjenja proračuna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene