Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u ponedjeljak kako je Hrvatska ove godine restrukturiranjem i refinanciranjem dugova po nižoj cijeni uštedjela više od 800 milijuna kuna, nakon što je lani na kamatama uštedila 762 milijuna.


Ministar financija Zdravko Marić gostovao je na konferenciji "Gospodarski rast u Europskoj uniji: Dobrobiti za Hrvatsku" u organizaciji HNB-a i Predstavništva Europske komisije, gdje je poručio kako su i međunarodne institucije i investitori prepoznali pozitivna gospodarska i kretanja u javnim financijama u Hrvatskoj.

Vezani članci Zdravko Marić, Boris Vujčić, Zdenko Adrović Marić nakon sastanka s bankarima: ''Iskristaliziralo se nekoliko dobrih prijedloga, siguran sam da ćemo djelovati na korist svih potrošača'' Zdravko Marić Nije dobro: Ministar Marić govori o padu BDP-a od 8 posto, Europa misli drugačije

"Napravili smo značajne iskorake u protekle dvije godine, pa smo kroz seriju transakcija domaće i međunarodne prirode restrukturirali i refinancirali naša postojeća dospijeća, ali i ukupni dug, čime smo u kratkom roku smanjili cijenu duga", rekao je Marić.

Istaknuo je kako je lani na kamatama ušteđeno 762 milijuna kuna, dok ove godine uštede dosežu više od 800 milijuna kuna. 

Najavio je kako će iduća godina biti  "godina reformi" te će zdravstveni sustav biti jedan od dijelova na koji će Vlada staviti najveći fokus.

"Vlada je okarakterizirala iduću godinu kao godinu reformi, a zdravstveni sustav sigurno je jedan od dijelova na koji ćemo staviti najveći fokus. S cjelovitim i sveobuhvatnim pristupom zdravstvenom sustavu možemo napraviti iskorak, kao što je bio slučaj s poreznom reformom", rekao je Marić .

"U okviru tehničkog rebalansa, kroz uštede na svim stavkama proračuna, a poglavito na rashodima za kamate, jer smo ove godine bili prilično uspješni u spuštanju cijene duga naših obveznica, uspjeli smo pronaći sredstva da 1,162 milijarde kuna usmjerimo u zdravstveni sustav", istaknuo je Marić.

Najveći dio tog novca namijenjen je za podmirivanje dospjelih obveza, poglavito bolnica prema njihovim dobavljačima lijekova, opreme i sl. No duboko smo svjesni da je ta intervencija korak naprijed, ali nikako ne rješava sve probleme zdravstvenog sustava, dodao je ministar financija.

Zbog toga treba napraviti određene iskorake i na troškovnoj strani, na to će se Vlada i resorno ministarstvo, uz podršku svih ostalih ministarstava, fokusirati i učiniti sve što je potrebno da zdravstveni sustav bude na održivim nogama, poručio je Marić.

Novinare je zanimalo znači li najava kontrole troškova da ukupna sredstva za zdravstvo treba smanjiti ili treba smanjiti neke stavke kako bi bilo više za druge, na što je Marić odgovorio kako se u okviru postojećih sredstava mogu pronaći određene uštede i racionalizacije.

"Kada uspoređujete pojedine pokazatelje poslovanja na troškovnoj razini, kada idete od bolnice do bolnice, od situacije do situacije, vidite određene razlike koje nisu čak ni male", pojasnio je ministar. (Hina)