Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u škveru

Zdravko Marić o Uljaniku: "U obzir uzimamo i worst case scenario"

Zdravko Marić (Dnevnik.hr)
Zdravko Marić (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Zdravko Marić (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar financija Zdravko Marić jutros je komentirao krizu u Uljaniku te se osvrnuo na izdavanje vladinih jamstava.

"Postoji šansa da će jamstva biti aktivirana.Treba uzeti u obzir i situaciju da su za gradnju brodova uzeti i krediti koji su dijelom pokriveni jamstvima i konačni iznos dostiže i 70 milijuna eura", kazao je Marić.

Pročitajte i ovo Kakva je budućnost škverova? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uoči sastanka Idući tjedan ključan za brodogradnju: "Želimo konkretne odgovore i rješenje ove agonije" Ministar financija Zdravko Marić i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) SKUP HDZ-a U SLAVONSKOM BRODU Ministar Zdravko Marić za Dnevnik Nove TV o tome trebamo li se bojati nove krize, ali i hoće li ostati član ove Vlade

Istaknuo je kako se u obzir uzima i worst case scenario.

Pojasnio je i što točno znače državna jamstva.

"Jamstvo znači da ukoliko se nešto dogodi, da ću ja preuzeti obveze. Jamstva su u mnogočemu bezuvjetna i plativa na prvi poziv, ali treba vidjeti s drugom stranom, imamo i naručitelje, dakle potencijalne kupce, realno je za pretpostaviti da će do toga doći, ali i dio financijske industrije. Svi su pod znakom pitanja što činiti, ali što se tiče odgovornog upravljanja i financijske politike, uzimam u obzir i najgori scenarij", rekao je Marić.

Sindikati pisali Plenkoviću

Tri sindikata koji djeluju u pulskom Uljaniku poslali su otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojem traže da se država imenovanjem svojih predstavnika u novi Nadzorni odbor Uljanika aktivnije uključi u kontrolu procesa u brodogradilištu te pokaže da joj je stalo do očuvanja brodogradnje, priopćeno je u srijedu iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikata metalaca i Jadranskog sindikata.

"Sasvim sigurno ste upoznati s odlukom NO Uljanika o sazivanju Skupštine društva za 16. listopada. Hoće li Vlada predložiti svoje predstavnike u Nadzorni odbor Uljanika bit će svima pokazatelj smjera sljedećih koraka," kaže se u pismu u kojem se poziva premijer da "vrlo jasno" poruči da će Vlada dati svoje predstavnike u NO Društva i na taj način neposredno kontrolirati provođenje svih aktivnosti koje slijede u realizaciji Programa restrukturiranja.

Takva poruka i takav čin "pružili bi nedvosmislenu poruku dobavljačima, brodovlasnicima i svim drugim neposredno vezanim čimbenicima dok bi radnicima dala nadu u pronalaženju rješenja," , kaže se u otvorenom pismu koje su sindikatu premijeru Plenkoviću uputili jučer (4. rujna).

Uprava Uljanika sazvala je za 16. listopada glavnu skupštinu dioničara, nakon što 31. kolovoza skupština nije održana zbog nedostatka kvoruma, a na skupštini će se odlučivati o pokriću gubitaka i izmjeni ranije odluke o povećanju temeljnog kapitala.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je u srijedu u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", kako se prva, neslužbena, reakcija Bruxellesa na program restrukturiranja Uljanika očekuje u petak te da bi državni doprinos u tom restrukturiranju mogao iznositi 352 milijuna eura. (Hina/D.I.)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene