Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odredbe brisane iz zakona

Zdravko Marić: "Odustajanje od poreza na nekretnine ne narušava poreznu reformu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić najavio je konferenciju za medije nakon što je Vlada na današnjoj sjednici ukinula porez na nekretnine.

"Prihodi od poreza rasli su više nego što smo očekivali. Tu se vidi efekt porezne reforme. Smanjivanje poreznog opterećenja građana utječe na potrošnju", kazao je Marić. 

Pročitajte i ovo Marko Primorac osjetljivo pitanje Ministar Primorac jasno odgovorio hoće li ova Vlada uvesti porez na nekretnine Vikendica - 2 tabu-tema Hoće li vlast uvesti porez na nekretnine? "Definitivno se može razgovarati o tome, ali samo pod jednim uvjetom"

Kazao je kako Vlada nastavlja trend kontrole rashodne strane proračuna.

"Proračun je za 800 milijuna kuna uspješniji od lanjskog", kazao je Marić i dodao da mu je posebno drago da je RH u prvih šest mjeseci u suficitu 35 milijuna kuna.

Marić je rekao i kako se procjenjuje da će udio javnog duga u BDP-u na kraju ove godine iznositi 81,1 posto, što je 2,5 postotnih bodova manje u odnosu na kraj 2016., kada je prvi put smanjen i njegov udio u BDP-u i njegov nominalni iznos.

Na pitanje zašto se povlači porez na nekretnine kad je to bio dio njegove reforme, Marić je kazao kako je porez na nekretnine sastavni dio porezne reforme.

"Većina odredbi poreznih zakona je stupila na snagu početkom ove godine. Ovi pokazatelji su dokaz da smo napravili dobru stvar. I dalje ću težiti da porezni sustav bude stabilan i dosljedan. Odustajanje i izbacivanje poreza na nekretnine iz Zakona o lokalnim porezima ne narušava poreznu reformu", kazao je Marić.

"Svjesni smo dugova zdravstva"

Na upit reportera Nove TV Dalibora Špadine, Marić je komentirao i ideju ministra zdravstva Milana Kujundžića o pripremi niza poreza (na slatkiše, alkohol, cigarete) i ideji povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja.

"O toj temi smo razgovarali. Ministar Kujundžić radi na jednom cjelovitom rješenju. Svi smo svjesni dugova koji ostaju iz prijašnjeg razdoblja. Taj sustav je potrebno unaprijediti. U ovom trenutku to ne bih komentirao. Ministar radi na tome i on će nam sve prezentirati na vrijeme", kazao je Marić. 

Odredbe brisane iz zakona

Podsjetimo, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Zakon o lokalnim porezima, čime je trebalo biti odgođeno uvođenje poreza na nekretnine. Na sjednici je potom poručeno kako se odredbe koje se odnose na porez na nekretnine brišu iz Zakona o lokalnim porezima.

"Naš cilj je pojednostaviti poreznu politiku. Kroz tri nameta koji se integriraju u jedan, doći će do pojednostavljivanja administracije te će se pojačati prihodna stana lokalnih proračuna. Ova Vlada suštinski jasno daje stav da je za porezno i administrativno rasterećenje poduzetnika i građana. Odredbe koje se odnose na porez na nekretnine brišu se iz Zakona o lokalnim porezima", kazao je Marić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene