Ukida se porez na promet rabljenim automobilima, a procedura kupnje i prijepisa polovnih vozila se pojednostavljuje, najavio je ministar financija Zdravko Marić. Noviteti bi trebali stupiti na snagu 1. srpnja, a dok ministar tvrdi da će biti brže i jefitnije, građani su skeptični.


Uskoro bi polovni automobili u Hrvatskoj trebali pojeftiniti. "Ukida se porez, a uvodi se upravna pristojba koja se plaća prilikom jednog jedinog posjeta policijskoj upravi", najavio je Zdravko Marić, ministar financija. 

Vezani članci Automobili, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Kupujete automobil? Pričekajte još nekoliko dana, od 1. siječnja sve jeftinije, brže i jednostavnije Božo Petrov u Saboru (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Zbog BiH uzavrele strasti u Saboru: "Nećemo paziti i nećemo stati dok se ne pokrenete jer je bilo dosta lijepih riječi"

Borivoj Blanuša, sudski vještak za promet, vozila i plovila, pojašnjava da se porez trenutno plaća na osnovu kataloške vrijednosti vozila, a u njoj se pretpostavlja da je vozilo u sveukupno tehnički ispravnom stanju. 

Pri naplati upravne pristojbe gledat će se godište i snaga automobila. "Prema projekcijama koje smo mi napravili obzirom da će neke druge pristojbe biti ukinute zapravo bi za građane trebalo značiti čak i pojeftinjenje, a nikako poskupljenje", rekao je Marić.

Međutim, građani su oprezni, pa će radije pričekati da se promjene uvedu. Njihove izjave pogledajte u videoprilogu. 

Kupcima će se uskoro olakšati kupnja i prijepis polovnih vozila. Nadležni ministar kaže da će i pojeftiniti. A trgovci se nadaju da će i kupovna moć vozača porasti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr