Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prozivke zbog financijskih izvješća

Nastavljen pad dionica Agrokora, oglasili se Ledo i Jamnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Marić, ministar financija, mogao bi se tijekom dana očitovati o prozivkama oporbe zbog tvrdnji izvršnog direktora ruske banke VTB Jurija Solovjeva - da u financijskim izvještajima Agrokora već duže vrijeme ima nepravilnosti. SDP, naime, traži da se preispita i odgovornost Marića koji je do 2015. bio izvršni direktor u Agrokoru.

Jurij Solovjev, prvi zamjenik izvršnog direktora ruske VTB banke, koja je jedan od kreditora Agrokora, izjavio je kako su problemi u kompaniji nastali zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment, i to u dužem vremenskom razdoblju.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić - 2 Preokret Vrhovni sud odbio zahtjev DORH-a u slučaju Agrokor: Vještačenje ostaje zakonit dokaz Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske"

"To je dovelo do toga da se dug skupljao, a nije se nigdje prikazivao", rekao je Solovjev i naglasio kako će u Upravu Agrokora ući "profesionalci s globalnom reputacijom i razni specijalisti".

U SDP-u su jučer pozvali nadležne institucije - Poreznu upravu, DORH i HANFA-u - da istraže postoje li kakve financijske makinacije oko Agrokorovih bilanci, ali i da se preispita odgovornost sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića koji je do dolaska na ovu funkciju bio izvršni direktor za strategiju u koncernu Ivice Todorića.

"Sjetite se što je bilo u Grčkoj nakon friziranja bilanci i ne bih htio da se to dogodi u Hrvatskoj i da imamo takvog čovjeka u Vladi, ako se to pokaže točnim i da se netko može igrati s hrvatskim proračunom", rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

"Pad vjerojatno zbog medijske eksponiranosti"

Nakon što je agencija Moody's jučer dodatno snizila kreditni rejting Agrokora, a vrijednosnice na londonskoj burzi također su pale, i danas je nastavljen oštar pad dionica na Zagrebačkoj burzi. Crobex indeks i dalje je "u crvenom", ponajviše pod pritiskom pada cijena dionica kompanija iz sastava Agrokora. Dionice Leda i Belja do 10:45 sati pale su za gotovo 10 posto, Vupika 11 posto, a Zvijezde 2,32 posto. Najmanji pad bilježi Jamnica - 0,49 posto.

Iz Leda i Jamnice u četvrtak su Zagrebačkoj burzi odgovorili da nemaju saznanja o bitnim činjenicama koje bi utjecale na značajan pad cijena njihovih dionica dan ranije te da je do toga "vjerojatno došlo uslijed učestale medijske eksponiranosti većinskog dioničara izdavatelja".
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene