Hrvatska narodna banka (HNB) smanjila je svoju procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 3,3, na 3,1 posto dok za iduću godinu predivđa još veće usporavanje BDP-a na 2,9 posto.

Galerija


HNB procjenjuje da će hrvatsko gospodarstvo ove godine rasti 3,1, a iduće 2,9 posto što je mala korekcija u odnosu na sredinu godine kada su predviđali da će u 2017. rast BDP-a biti 3,3 posto.

Vezani članci Turistička sezona iznad svih očekivanja - 8 Sezona oborila sva očekivanja, ali pojavio se i veliki problem: "To nam je sad prioritetni zadatak, moramo ga hitno i bitno promijeniti" Slika nije dostupna BDP u 2016. raste iznad očekivanja: HNB procjenu digao na 2,8 posto

Razlog usporavanja gospodarstva je i "ispuhivanje" balona osobne potrošnje u 2018. godini, ali i manji rast turizma u odnosu na posljednje tri godine. Tu je i usporavanje investicija, a tek onda efekt Agrokora. Osim usporavanja rasta, guverner HNB-a Boris Vujčić upozorava na puno veći problem gospodarstva.

"Naša projekcija upućuje da smo došli na razinu oporavka koja se više ne može povećavati bez dodatnih reformi, a to su poboljšanje uvjeta poslovanja i investicija," rekao je Vujčić.

Prema posljednjim kvartalnim podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatsko je gospodarstvo u tećem tromjesečju ove godine raslo za za 3,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je brže nego u prethodnom kvartalu, ali sporije nego što se očekivalo.