Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Presuda je nepravomoćna, a tužiteljstvo najavljuje žalbu.


Zdravko Mamić nepravomoćno je oslobođen optužbi da je u emisiji radija Soundset Plavi vrijeđao ministra obrazovanja i sporta, donosi Jutarnji list.

Vezani članci Dino Hvalec - 2 Njegova majka ubijena je prije 22 godine u nezapamćenom zločinu u sudnici: "Godinu dana nisam išao u školu, trebalo mi je jako dugo da se oporavim" Nadan Vidošević Sjećate se Nadana Vidoševića i sudske trakavice oko izvlačenja novca iz HGK? Danas je bilo govora o paralelnom sustavu upravljanja: "Zato sam dobila otkaz"

Sudac Rafael Krešić je u obrazloženju rekao da u izrečenim rečenicama postoje nedostaci.

'Tko će se ovakvom izjavom naći pozvan da osjeti mržnju prema Jovanoviću? Samo zato što je to rekao Zdravko Mamić? Mamić nije osoba baš tolikog uzora, Mamić nije Dalaj Lama da bi ga se slijepo slijedilo, već je riječ o osobnom animozitetu na neprihvatljiv način', rekao je između ostalog sudac Krešić.

Jovanović tužio Mamića za diskriminaciju!

Podsjetimo, Zdravko Mamić se u ožujku ove godine na programu Soundseta obrušio na Željka Jovanovića i tada izgovorio niz stvari zbog kojih ga je Jovanović tužio.

'Jovanović je čovjek koji mrzi sve hrvatsko, čovjek koji je Srbin ne može voditi najvažniji resor u Republici Hrvatskoj. On je uvreda za hrvatski mozak, on je hrvatomrzac. Kod njega ne vidite osmijeh nego očnjake iz kojih izlazi krv', rekao je tada Mamić.

No, sudac Krešić u toj Mamićevoj izjavi nije vidio elemente kaznenog djela.

Zoran Mamić: Nema tu govora mržnje, Zdravko bi isto rekao za Engleza i Francuza

'Izrečeni stavovi Zdravka Mamića nisu prihvatljivi, ali on ne potiče i ne sugerira da masa misli kao i on, odnosno da se mrzi određena nacionalna skupina. Prilikom same kvalifikacije djela mora se biti oprezan. Izrečene izjave nisu klasična situacija, kao ni izjave 'ubij, ubij Srbina'. Riječ je o Mamićevom osobnom animozitetu, argumentirano je subjektivno mišljenje kojim se suprotstavio neprihvatljivoj komunikaciji ministra Jovanovića. Sadržaj njegove izjave nije bezazlen, uvreda je brutalna i neprihvatljiva, i bio mu je cilj pogoditi adresata. Jovanović se smatra uvrijeđen i oklevetan, a ovo zbog čega se vodi sudski postupak nije to kazneno djelo. Izjava Mamića je ta da pogađa Jovanovića na nisko-jeftin način', rekao je Krešić nakon donošenja presude.

Tužiteljstvo je najavilo žalbu na presudu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook