Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obrana od tuče

"Jako se bojim, to malo što imam, neka mi uništi - nemam ništa": U Zagorju prijete prosvjedom, zahtjevi su jasni

Aktualno Galerija Šteta od tuče zbog koje građani najavljuju prosvjed, ilustracija - 4 Šteta od tuče zbog koje građani najavljuju prosvjed, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Šteta od tuče zbog koje građani najavljuju prosvjed, ilustracija - 2 Šteta od tuče zbog koje građani najavljuju prosvjed, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šteta od tuče zbog koje građani najavljuju prosvjed, ilustracija - 3 Šteta od tuče zbog koje građani najavljuju prosvjed, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Šteta od tuče zbog koje građani najavljuju prosvjed, ilustracija - 1 Šteta od tuče zbog koje građani najavljuju prosvjed, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Šteta od tuče zbog koje građani najavljuju prosvjed, ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Ako se još jednom dogodi tuča u Zagorju kao što su bile dosadašnje - bit će prosvjeda. Najavio je to predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske Josip Salatko. Traži da se vrati - obrana od tuče. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

Tek saniraju štetu nakon nevremena, ali u Zagorju – već strahuju od novog.

"Ja isto gledam, cijelo vrijeme se okrećem, hoće li negdje ti oblaci. Nije nam svejedno", rekla je Davorka Varžić iz Oroslavlja. 

Raketari nisu ostali samo na gledanju. Nezadovoljni, jer sustav protugradne obrane u Hrvatskoj ne funkcionira, najavljuju – izlazak na cestu.

"Prosvjed! Znajte da počinje turistička sezona, mi smo kadri zatvoriti autocestu Zagreb-Macelj pa da vidimo veselja!“, kazao je Josip Salatko iz Udruge raketara protugradne obrane Hravatske.

Pročitajte i ovo Zabrana narodnjaka u Đurđevcu, ilustracija - 3 O ukusima se (ne)raspravlja Sve je spremno za Picokijadu u Đurđevcu, samo njih nema: Grad je zabranio cajke, ljubitelji negoduju

I to već nakon prve sljedeće tuče. Godinama je, prisjećaju se stanovnici Zagorja, protugradna obrana bila aktivna od proljeća do jeseni, u vrijeme najveće opasnosti od tuče.

"To su pucali i Slovenci, i s naše strane tu se pucalo na tri il četiri mjesta i mi smo puno bolje prošli dok je bila obrana od tuče", ispričao je Branko Horvat iz Klanjca.

Oni i ono od čega žive. "Jako se bojim, to malo što imam, neka mi uništi - nemam ništa. Imam vrta, imam vinograd, bojim se zbog krova kuće, bojim se zbog svega", kazala je Nevenka.

Zato bi, radije kažu, da se protugradna obrana i dalje operativno provodi.

"Trebalo bi to vratit, jer ja se ne sjećam da je prije to tak bilo, koliko pomaže, ne znam, ali ja mislim da da", dodao je Varžić.

Pročitajte i ovo Defibrilator, ilustracija - 3 Nedostaju defibrilatori Početak sezone donio je i smrt u ronjenju: ''Kad prođe 10 do 15 minuta, oštećenja mozga su jako velika''

"I ja bi se složio, ako to se vrati, mi smo 90 posto sigurniji od te tuče", složio se Horvat.

Posljednje tri godine, rakete su zabranjene. Preostali su samo generatori, ali  - "Tu vam je takve rupetine su u zračnom prostoru, jer od generatora do generatora je domet pet kilometara fs bi dr zaštitilo", naglasio je Salatko.

Zato traže vraćanje raketa. Znanost – tvrdi drukčije. Meteorolog Ivan Čačić objasnio je da se znanost tim problemom bavi gotovo 60 godine. "Taj problem još nije rješen. Nažalost, nema znanstvenih temelja o operativnoj obrani", rekao je.

Nevrijeme će stići prije rješenja, zato građani moraju sami zaštiti ono što mogu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene