Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Presretači na autocestama postaju prošlost. Hrvatska policija počet će kažnjavati vozače na temelju vremena dolaska od jedne do druge naplatne kućice.


Čeka se samo baždarenje vremena na svim naplatnim mjestima u Hrvatskoj.

Vezani članci Pogled iz ralice na snijegom zatrpanu cestu - 2 Kako snježni nanosi od dva metra izgledaju iz ralice: "To je jednostavno nemoguće probiti" Slika nije dostupna Vozači ih gađaju bocama, vozačice šire noge

Zbog obične kartice za naplatu cestarine uskoro možete ostati bez novca. Automat na ulazu na autocestu očitava vaše startno vrijeme. Prebrz dolazak na izlaz, može Vas skupo stajati. U Italiji i Nizozemskoj takvo je kažnjavanje rutina. Djelatnik u kućici ima policijsko ovlaštenje da Vas opali po džepu.

U Hrvatskim autocestama pak, ovlaštenja za kažnjavanje nemaju a policija ih samo traži podatke.

- Policija može doći do tog podatka i oni to traže od nas službenim putem za pojedine slučajeve kada oni imaju za to potrebu"

Policija podatke skuplja, ali je nemoćna. Vozača ne mogu kazniti na osnovi podatka o vremenu dolaska, pa čak ako od Rijeke do Zagreba doleti za pola sata. Razlog - satovi na naplatnim kućicama nisu baždareni.

- Sukladno Zakonu o mjeriteljstvu državni zavod bi morao izdati tipno odobrenje cijelog sustava i onda bi temeljem toga mogli naplaćivati novčane kazne"

Brzina se tako mora mjeriti samo skupocjenim uređajima i presretačima, pa koga ulove ulove. No, presretači na autocestama ne traže, doduše ne spore, ali opasne vučne službe.

- Koje konstantno kruže po autocesti pri tome čineći prekršaje i na taj način ugrožavaju promet, jedan od primjera je vožnja po zaustavnoj traci, zatim polukružno okretanje prilikom kruženja po autocesti"

Lažne vučne službe strancima se predstavljaju kao djelatnici HAK-a. Po cijele dane ordiniraju na autocestama iako nemaju ni osiguranje za prijevoz automobila. A mogla bi ih otkriti upravo obična naplatna kartica, ovoga puta zbog prespore vožnje!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju