Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arbitražni sporazum s Hrvatskom nije loš i Sloveniji pruža priliku da se konačno dođe do pravedne granice sa susjednom državom, izjavio je u razgovoru za mariborski dnenvi list Večer' od subote slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.


'Da smo mislili da je sporazum loš ne bismo ga niti potpisali. Postupno i nakon niza godina došli smo do rješenja za koje vjerujemo da je dobro. Vjerujemo da je to sporazum koji će donijeti pravedno rješenje graničnog pitanja', rekao je Žbogar u razgovoru za mariborski list.

Odbijajući tvrdnje oporbenih stranaka koje se zauzimaju za odbacivanje arbitražnog sporazuma na referendumu i tvrde da je Slovenija prerano deblokirala hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom, Žbogar je rekao da se Slovenija obvezala da zbog graničnog pitanja više neće blokirati ulazak Hrvatske u EU, ali da parlament može samostalno donijeti odluku o tome kada će ratificirati hrvatski pristupni EU-om.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav' Slika nije dostupna Žbogar: Arbitražni sporazum je zadnja i najbolja mogućnost

Prema Žbogarovim riječima, Slovenija sada ima priliku da pred arbitražno vijeće podnese svoje argumente zašto smatra da bi granica trebala biti 'ondje gdje mi mislimo da jest', osobito u pogledu dokazivanja svog pomorskog statusa.'

'Slovenci su uvijek imali kontakt s morem i bili su pomorski narod'

'Na odluku arbitražnog vijeća pokušat ćemo utjecati dokumentacijom koju brižno pripremamo. Slovenija mora dobiti ono što je u prošlosti već imala. Dokazivat ćemo što smo unijeli u zajedničku državu 1918, koje smo teritorije izgubili nakon Drugog svjetskog rata i što se tada dogodilo. Slovenija je tada izgubila teritorije uz more', rekao je Žbogar.

Šef slovenske diplomacije osporava prigovore da takvo argumentiranje povijesnim zbivanjima možda neće pomoći u određivanju granice s Hrvatskom na moru i kopnu budući da se polazi od stanja međurepubličke granice na dan proglašenja nezavisnosti Hrvatske i Slovenije koje su proglasile samostalnost na isti dan - 25. lipnja 1991. godine.

'Povijesni argumenti imaju smisla jer je Slovenija izgubila teritorij uz more. Slovenci su uvijek imali kontakt s morem i bili su pomorski narod. Sve to mogu biti argumenti koji mogu pomoći da argumentiramo naše stajalište kakva je bila granica 25. lipnja 1991. godine i kakva je bila slovenska kontrola na moru', rekao je Žbogar za mariborski list 'Večer' od subote. (Hina)