Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Slovenci su bili pomorski narod'

Žbogar: Za dokazivanje pravedne granice i povijesni argumenti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arbitražni sporazum s Hrvatskom nije loš i Sloveniji pruža priliku da se konačno dođe do pravedne granice sa susjednom državom, izjavio je u razgovoru za mariborski dnenvi list Večer' od subote slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

'Da smo mislili da je sporazum loš ne bismo ga niti potpisali. Postupno i nakon niza godina došli smo do rješenja za koje vjerujemo da je dobro. Vjerujemo da je to sporazum koji će donijeti pravedno rješenje graničnog pitanja', rekao je Žbogar u razgovoru za mariborski list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mogao bi biti proglašen nevaljanim Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav' Slika nije dostupna Rješavanje graničnog spora Žbogar: Arbitražni sporazum je zadnja i najbolja mogućnost

Odbijajući tvrdnje oporbenih stranaka koje se zauzimaju za odbacivanje arbitražnog sporazuma na referendumu i tvrde da je Slovenija prerano deblokirala hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom, Žbogar je rekao da se Slovenija obvezala da zbog graničnog pitanja više neće blokirati ulazak Hrvatske u EU, ali da parlament može samostalno donijeti odluku o tome kada će ratificirati hrvatski pristupni EU-om.

Prema Žbogarovim riječima, Slovenija sada ima priliku da pred arbitražno vijeće podnese svoje argumente zašto smatra da bi granica trebala biti 'ondje gdje mi mislimo da jest', osobito u pogledu dokazivanja svog pomorskog statusa.'

'Slovenci su uvijek imali kontakt s morem i bili su pomorski narod'

'Na odluku arbitražnog vijeća pokušat ćemo utjecati dokumentacijom koju brižno pripremamo. Slovenija mora dobiti ono što je u prošlosti već imala. Dokazivat ćemo što smo unijeli u zajedničku državu 1918, koje smo teritorije izgubili nakon Drugog svjetskog rata i što se tada dogodilo. Slovenija je tada izgubila teritorije uz more', rekao je Žbogar.

Šef slovenske diplomacije osporava prigovore da takvo argumentiranje povijesnim zbivanjima možda neće pomoći u određivanju granice s Hrvatskom na moru i kopnu budući da se polazi od stanja međurepubličke granice na dan proglašenja nezavisnosti Hrvatske i Slovenije koje su proglasile samostalnost na isti dan - 25. lipnja 1991. godine.

'Povijesni argumenti imaju smisla jer je Slovenija izgubila teritorij uz more. Slovenci su uvijek imali kontakt s morem i bili su pomorski narod. Sve to mogu biti argumenti koji mogu pomoći da argumentiramo naše stajalište kakva je bila granica 25. lipnja 1991. godine i kakva je bila slovenska kontrola na moru', rekao je Žbogar za mariborski list 'Večer' od subote. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene