HZZO uvodi nove izmjene za primarnu zdravstvenu zaštitu.


Obiteljskim liječnicima najteže je palo ukidanje fizikalne terapije, koja se djelomično provodila u njihovim ordinacijama. Sada će kažu, uređaje koje još otplaćuju spremiti u skladište, a bolnice koje se ionako bore s dugim listama čekanja, postat će preopterećene.

Nova čekanja za pacijente

Vezani članci Nataša Ban Toskić - 3 Od danas do pregleda samo s eUputnicom: Kakva je procedura, ali i u kojim se situacijama iz ordinacije ipak izlazi s papirom Dug bolnice prema veledrogerijama - 1 Dug prema veledrogerijama svaki je mjesec 200 milijuna kuna veći, nezadovoljstvo raste: "Očekujemo puno više"

Svi pacijenti morat će se naviknuti na određena čekanja, jer se od 1.srpnja u ambulantama obiteljskih liječnika više neće provoditi fizikalna terapija za akutne bolove.

Iz HZZO-a poručuju kako su ove izmjene tražili iz Ministarstva zdravstva i liječničkog zbora.

"Zbog toga što je stručno društvo Hrvatskog liječničkog zbora zaključilo kako se te djelatnosti ne mogu provoditi u ordinacijama prim.zdrav.zaštite, jer liječnici specijalisti obiteljske medicine nisu dovoljno educirani za to", kaže Nenad Korkut, HZZO.

Obiteljski liječnici kažu kako pacijenti nisu imali potrebu odlaziti u bolnicu na preglede, a kamoli čekati na terapiju.

Premalo uređaja

"Na taj način smo jako dobro kupirali bol kod pacijenta, skratili smo trajanje bolovanja, smanjili smo upućivanje, a samim tim i skratili liste čekanja", kaže obiteljski liječnik Goran Lazić.

U bolnicama će zasigurno potrebnih uređaja biti premalo kako bi zadovoljili sve potrebe pacijenata kojih će nakon 1. srpnja biti puno više.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr