Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija preventivno upozorava građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.


Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji, se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.

Vezani članci Slika nije dostupna Dvoje staraca u Fužinama u snu otrovani ugljičnim monoksidom Slika nije dostupna Doba berbi: Žena umrla od trovanja ugljičnim dioksidom

"U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti", upozorava se u današnjem priopćenju PU varaždinske.

Napominje se kako je potrebno prozračivati podrume te da se ne preporuča se samostalan ulazak u vinski podrum.

U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaju postaju sve duži, jer se organizmu nedostaje kisika, a može doći i do gubitka svijesti smrti.

Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti.

"Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu", napominje se u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju