Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji, se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.
Pročitajte i ovo
Očevid u tijeku
Stigli rezultati: Na Kukuljanovu nema opasnih plinova
istraga traje
Užas na skijalištu: 12 ljudi pronađeno mrtvo u sobama, sumnja se na jedno
"U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti", upozorava se u današnjem priopćenju PU varaždinske.
Napominje se kako je potrebno prozračivati podrume te da se ne preporuča se samostalan ulazak u vinski podrum.
U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaju postaju sve duži, jer se organizmu nedostaje kisika, a može doći i do gubitka svijesti smrti.
Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti.
"Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu", napominje se u priopćenju.