Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 160 učenika Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu, u Međimurskoj županiji, zajedno s roditeljima jutrošnjim su prosvjedom nedaleko od škole počeli bojkotirati nastavu zbog, kako kažu, sustavnoga i višegodišnjega fizičkog i psihičkog maltretiranja djece od nekolicine učenika pripadnika romske manjine


Nakon neuspjelog sastanka s ravnateljem škole prošlog petka roditelji su se danas odlučili na bojkot dok se ne ispune njihovi zahtjevi kojima traže smjenu ravnatelja i predsjednice Vijeća roditelja.

Vezani članci Bebe čistilice - 17 Preslatke čistilice: Roditelji odjenuli svoje mališane u odjeću koja ih pretvara u kućanske aparate Igračke i natpis za preminulu djevojčicu Iluzija je da se događaji zlostavljanja djece neće ponoviti: ''Zaključavao me u mračnu sobu cijeli dan bez hrane, vode i WC-a. Imala sam tri godine''

Roditelji traže i da se romska djeca, nasilnici, 'izuzmu od daljnjeg pohađanja nastave' i da u školi u svakoj smjeni budu prisutna dva zaštitara, rekla je predstavnica roditelja Gordana Barila te dodala da su roditelji voljni prekinuti bojkot nastave kad se imenuje novi ravnatelj koji će s njima održati sastanak i dati im pisano izvješće o onome što se poduzelo.

Dodala je kako roditelji traže smjenu ravnatelja Osnovne škole u Pribislavcu jer se, po njihovu mišljenju, ne može nositi s problemom nasilja u školi. Pred okupljene roditelje izišli su ravnatelj Josip Šipek, ravnateljica Uprave za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje Jasenka Đenović te prosvjetni inspektor Frano Mandić, koji su ih pozvali na sastanak u dvoranu vatrogasnog doma, no roditelji nisu željeli na taj sastanak bez djece.

Prosvjetni inspektor Mandić rekao je kako dosad nije prijavljen nijedan slučaj nasilništva u toj školi, a ravnatelj Josip Šipek je rekao kako je bilo pojedinih slučajeva. 'Vršnjačko nasilje općenito je u Hrvatskoj u porastu kao i u našoj školi. Sve slučajeve zlostavljanja prijavljivali smo Centru za socijalnu skrb i policiji. Mi u školi djelujemo preventivno, a ne represivno. Postavljen je i videonadzor škole. Ne stoji da škola ništa ne poduzima', rekao je ravnatelj Šipek. Dodao je kako u Osnovnoj školi u Pribislavcu ima 350 učenika, no nema točne podatke o tome koliko ih bojkotira nastavu. (Hina)