Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako bi spriječili alarmantno velik broj krađa u osječkim trgovinama, pojedini trgovački lanci svoje su proizvode počeli štititi na vrlo domišljate načine.


Tako se Osječani u posljednje vrijeme, osim uobičajenog videonadzora, elektronske i magnetske zaštite, u gradskim trgovinama susreću s praznim kutijama artikala, koje je moguće dobiti tek po pozivu trgovca, piše Jutarnji list. 

Vezani članci PR Kravica Kraljica od 100% hrvatskog mlijeka Sjemenke sezama, ilustracija Opet se povlači: U proteklih nekoliko dana s polica trgovina uklonjeni proizvodi s istim sastojkom

No, posljednje iznenađenje kupcima ovih dana je susret s najnovijim principom zaštite skupljih kozmetičkih i drugih proizvoda zapakiranih u plastične kutije sa zaštitnim kodom iz kojih se finalni proizvod vadi tek na blagajni, i to nakon plaćanja.

- Lopovi su domišljati pa kradu gotovo sve, a posebno kavu i alkohol. Dnevno nam znaju pokrasti i do pet velikih proizvoda. Nestaju nam i po cijele palete skupljih vina, koje smo pokušali zaštiti posebenim magnetskim čepovima, a iako alkoholna pića držimo pod ključem, lopovi i to provale. Gotovo je nemoguće doskočiti njihovim trikovima, tvrdi poslovođa u jednoj osječkoj prodavaonici. 

Zanimljiv je i slučaj jednog manjeg privatnog osječkog obrta, gdje je vlasnica trgovine, ogorčena stalnim krađama, odlučila isprintati fotografije lopova s videozapisa te ih javno objesiti na ulazna vrata trgovine, i to s natpisom "ovo je gospođa lopov" i "ovo je gospodin lopov".