Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otoci prvi na udaru

Zbog rekordne potrošnje vode Hrvatskoj prijete redukcije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ne bilježi samo visoke temperature već i visoku potrošnju vode. Ako nastavimo trošiti ovim tempom, kroz mjesec i pol dana - uslijedit će redukcije! Istodobno, poljoprivrednici se žale kako im vrućine uništavaju usjeve.

Ovog je ljeta potrošnja vode stigla do samog vrhunca. Svaki Hrvat na dan potroši rekordne količine.

Pročitajte i ovo Pomama za klima uređajima, ilustracija - 3 sve su naprednije Spas kod paklenih vrućina: Reporter Dnevnika Nove TV provjerio cijene i modele, ali i potencijalne opasnosti klima-uređaja Slika nije dostupna Apel otočanima Šolta na mukama: Evo što im se dogodilo usred sezone i vrućina!

'Od prosječnih 149 litara vode dnevno, potrošnja prosječnog Hrvata popela se na 180 litara vode dnevni', kazao je Jadranko Husarić, generalni direktor Hrvatskih voda.

Velika vrućina učinila je svoje, a povećana potrošnja bi mogla dovesti i do kaosa. 'Ako bi se ovako nastavilo, u narednih mjesec i pol do dva, onada bi na nekim područjima došlo do problema. To su uglavnom otočna područja - Korčula, Rab, Vis...', kazao je Husarić

U zadarskom zaleđu problemi s vodom i ove godine čine ljetnu svakodnevicu. Dostupne količine su nedostatne.

'S vodom je vrlo loše, vrlo loše. Vode ima u selu, ali nema pritiska', kazao je Slavko Jurica iz Suhovara.

A predviđanja nisu nimalo obećavajuća. 'Sad je ekstremna suša i u narednom periodu možemo očekivati isto', kazao je Husarić. 

Poljoprivredi također prijete nevolje. Sunačno i iznimno toplo vrijeme ostavilo je posljedice.

'Ove je godine baš prevelika suša. Moramo trošiti puno vode i to nam ide sve na račun', kazala je Mirela Ivković, vlasnica poljoprivrednog obrta.

'Ova suša se osjeti također i na maslinama i na vinogradima također, gdje nije predviđeno navodnjavanje', kazala je Gordana Dragun iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Pravilna mjera u uštedi vode je racionalna potrošnja i povećana svijest o važnosti svake kapi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene