Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska ne bilježi samo visoke temperature već i visoku potrošnju vode. Ako nastavimo trošiti ovim tempom, kroz mjesec i pol dana - uslijedit će redukcije! Istodobno, poljoprivrednici se žale kako im vrućine uništavaju usjeve.


Ovog je ljeta potrošnja vode stigla do samog vrhunca. Svaki Hrvat na dan potroši rekordne količine.

Vezani članci Toplinski val, ilustracija (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Vrhunac toplinskog vala tek stiže, a splitska Hitna već na izmaku snaga: ''To je neprimjereno, to nikad nije bilo!" Slika nije dostupna Šolta na mukama: Evo što im se dogodilo usred sezone i vrućina!

'Od prosječnih 149 litara vode dnevno, potrošnja prosječnog Hrvata popela se na 180 litara vode dnevni', kazao je Jadranko Husarić, generalni direktor Hrvatskih voda.

Velika vrućina učinila je svoje, a povećana potrošnja bi mogla dovesti i do kaosa. 'Ako bi se ovako nastavilo, u narednih mjesec i pol do dva, onada bi na nekim područjima došlo do problema. To su uglavnom otočna područja - Korčula, Rab, Vis...', kazao je Husarić

U zadarskom zaleđu problemi s vodom i ove godine čine ljetnu svakodnevicu. Dostupne količine su nedostatne.

'S vodom je vrlo loše, vrlo loše. Vode ima u selu, ali nema pritiska', kazao je Slavko Jurica iz Suhovara.

A predviđanja nisu nimalo obećavajuća. 'Sad je ekstremna suša i u narednom periodu možemo očekivati isto', kazao je Husarić. 

Poljoprivredi također prijete nevolje. Sunačno i iznimno toplo vrijeme ostavilo je posljedice.

'Ove je godine baš prevelika suša. Moramo trošiti puno vode i to nam ide sve na račun', kazala je Mirela Ivković, vlasnica poljoprivrednog obrta.

'Ova suša se osjeti također i na maslinama i na vinogradima također, gdje nije predviđeno navodnjavanje', kazala je Gordana Dragun iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Pravilna mjera u uštedi vode je racionalna potrošnja i povećana svijest o važnosti svake kapi.