Nakon presude Vrhovnog suda, liječnici i dalje čekaju isplatu svojih odrađenih prekovremenih sati . Da bi stvar bila apsurdnija, obračun se i dalje obavlja po modelu koji je doveo do tužbi. Bolnice kažu da čekaju smjernice Ministarstva zdravstva.

Galerija Liječnici, ilustracija - 3 Liječnici/Ilustracija - 2 Liječnici/Ilustracija - 3 +0 Liječnici, ilustracija - 4

Dubrovačku bolnicu tužilo je 87 liječnika, koji i nakon presude Vrhovnog suda još ne znaju kada će im biti isplaćeni dugovi za odrađene prekovremene sate.

Vezani članci Novi kreveti za COVID bolesnike u varaždinskoj bolnici Dramatično stanje u bolnicama zbog korone: "Situacija me podsjeća na rat, bojim da će se samo pogoršati tijekom zime" Slika nije dostupna Hrvatski liječnici: Reforma zdravstva u Hrvatskoj ne postoji

"Očekujemo u skorašnje vrijeme da će se napraviti neki modalitet i da će bolnice to isplatiti", rekao je otorinolaringolog Dragutin Petković.

Dubrovačka bolnica svojim liječnicima duguje više od četiri milijuna kuna. Kažu da još ne znaju što će biti s isplatama jer im Ministarstvo zdravstva nije dalo smjernice.

"Iznos je sada 4,4 milijuna kuna. To je osnovna glavnica. Međutim tu još dolaze sudski troškovi, dolaze i zatezne kamate. Ako ne bude neke nagodbe, to će biti više od pet milijuna kuna", rekao je Pavo Perić, pomoćnik ravnatelja za financijsko poslovanje.

Liječnici koji godinama upozoravaju da im se prekovremeni sati moraju plaćati u istom iznosu kao i oni u redovitom radu, dobili su za to potvrdu i Vrhovnog suda. Ta odluka znači da će im se plaće u prosjeku povećati za 1000 kuna.

"Ja se nadam da ćemo u siječnju dobiti pravilno obračunate prekovremene sate, a hoće li se to dogoditi, vidjet ćemo vrlo brzo", rekao je Boris Ujević iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

To će se teško dogoditi jer u dubrovačkoj bolnici kažu da je upravo to apsurd, budući da se prekovremeni sati i dalje obračunavaju po spornom modelu, što otvara mogućnost za nove tužbe.

"Takav je stavak kolektivnog ugovora. Treba promijeniti taj stavak kolektivnog ugovora i onda će sve biti u redu", rekao je Perić.

Ako se stvari hitno ne promijene, u Hrvatskoj liječničkoj komori ne odustaju od akcije ''Hoću raditi zakonito''.

"S prvim danom veljače ukinuti pravo rada preko 48 sati, povući svoju suglasnost za rad preko 48 sati, koji smo potpisali većina kolega", rekao je Petković.

To bi moglo dovesti do potpunog kolapsa hrvatskog zdravstvenog sustava jer bez prekovremenog rada većina bolnica u Hrvatskoj ne može raditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju